Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bajsande kajor flyttar runt i city

Västerås stad har ingen lösning på problemet att kajor bajsar på bilar, trottoarer och träd i centrum.

Det finns kajskrämmor, men det gör bara att fåglarna flyttar mellan olika platser.

I flera år har det varit problem med kajors spillning. Tidigare har Västerås stad bland annat försökt skrämma fåglarna med en högtalare som spelade upp ljudet av en skrikande duvhök.

Det fungerade en tid, men sedan insåg kajorna att det inte var något hot.

–Vi har nu två bandspelare med högtalare som spelar upp ljudet av kajornas varningsläte. Då försvinner kajorna en tid innan de vänjer sig vid ljudet. Vi flyttar därför runt högtalarna mellan olika platser, säger ingenjör Britten Lööv vid tekniska nämndens stab.

– Om kajorna blir skrämda vid till exempel Munkgatan söker de sig till Aseatorget eller Norra Källgatan. Det gör att problemet med fåglarnas spillning flyttas runt i de centrala delarna.

Det är vid skymningen som kajorna lämnar skogen och flyger in till centrum.

–Fåglarna söker värmen i staden under kvällarna. Den enda lösningen för att få bort kajorna vore att hugga ner alla träd, men det skulle inte vara roligt.

Risken är att bilarna inte bara får fågelspillning som är svår att tvätta bort, utan att det blir skador i lacken.

–Vad jag vet så har Västerås stad inte fått någon anmälan från någon som har fått lacken på sin bil förstörd. Kajorna är inte heller våra fåglar, så vi kan inte ersätta om någon drabbas, säger Britten Lööf.