Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bälteskontroll nästa vecka

I länet använder 92 procent bilbältet i tätort. Om alla använder bilbältet skulle 40 liv kunna räddas varje år visar Trafikverkets beräkningar.

– Sedan våra bältesmätningar i tätort inleddes 2004 har utvecklingen av bältesanvändningen varit positiv i Västmanland. Men bältet kan fortfarande rädda liv. Särskilt som vi i våra årliga bältesmätningar ser att det finns kommuner, företrädesvis små sådana, som noterar låg bältesanvändning. I vårt län är det Surahammar och Kungsör som uppvisar lägst bältesanvändning, 85,8 respektive 87,6 %, säger Maria Zetterberg Moberg, verksamhetschef på NTF Västmanland.

Länets högsta bältesanvändning har Köping med 95,1 %.

Under nästa vecka genomförs samordnade insatser för att öka bältesanvändningen. Trafikpolisen och närpolisen i Västmanland kommer i första hand att ha kontroller i de tätorter som har lägst bältesanvändning.

- Vi kommer att finnas i hela länet men kommer framför allt att inrikta oss på mindre tätorter i länet eftersom det är lägre bilbätesanvändning där än i de centrala tätorterna, säger Jörgen Bergfast, chef för Trafikpolisen i Västmanland, och fortsätter:

- Både orternas närpoliser samt trafikpolisen kommer att vara engagerade i det här under nästa vecka.