Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bananflugornas fiesta

Ljudlöst lyfter de små vingprydda prickarna, som ett yvigt moln, när skåpluckan under diskhon öppnas. De är inte stora, men de blir snabbt många. Så här års är det high-life för bananflugorna.

 Plötsligt är de bara där. Kanske får du en förvarning när en ensam bananfluga liksom stirrigt svävar runt i köket. Fäster du dig

inte vid detta tecken kan du förmodligen gratulera dig själv till titeln flugfarmare

inom en vecka. Våra slaskiga kompostsopor är bananflugornas barnkammare.

– Grunden till problemet med banan-

flugor är fuktig smuts, berättar Sven Jeppsson, tillfällig pressansvarig på Anticimex.

I fuktig smuts finns jäst- och svampceller och det är det flugorna lever av. Frukt som ligger framme börjar ruttna och även där bildas jäst- och svampceller. När det är varmt går förruttnelsen snabbare.

Vad du bör göra när du ser en bananfluga är att gå ut med soporna och kolla igenom glas- och burkinsamlingen så inga slattar finns kvar. Se till att sopsorteringskärlen är torra och rena. Ta hand om odiskad disk och torka ur slasken. Gå ut med soporna ofta den närmaste tiden, helst varje dag.

Flugorna må vara retliga, men de är inte farliga. De kan dock vara svåra att bli av med.

En enda hona kan lägga 500 ägg. Flug-kolonin dör inte ut av sig själv, utan fortsätter föröka sig, tills man lyckas utrota dem.

Innan man lyckats stävja bananfluge-

karnevalen med städning och tät soptömning tar många till husmorsknep.

– Många gör flugfällor genom att blanda vin eller annan jäst vätska med diskmedel. Det kan väl hjälpa lite, men jag tycker det är bättre att se till att flugorna slutar föröka sig, säger Sven Jeppsson.

Helena Bergenhamn