Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Banker slutar hantera mynt och sedlar

Just nu försvinner penninghanteringen från våra banker. I Västerås satsar nu bland annat Swedbank stort på kontantlöst. Få banker vill behålla sedlar och mynt.

Kunder som vill ha kontanter hänvisas i stället till uttagsautomater eller möjligen att ta ut via kassorna i affärer. Transaktioner kan skötas på internet.

– Vi tog bort vår kontanthantering på Skallbergs-kontoret den 1 maj förra året, och vi jobbar nu för att ta bort kontanterna på samtliga övriga kontor någon gång på senhösten i år, berättar Anders Nordström, chef för Swedbank i Västerås.

Pilotfallet på Skallberget var en utmärkt erfarenhet, menar han.

–Det har i stort sett bara upplevts som något positivt, även om det finns en del som tyckte att det var jobbigt och lite krångligt att ändra ett beteende. På Skallbergs-kontoret har vi nu, efter omläggningen, våra absolut nöjdaste kunder.

Vad har varit mest positivt?

–På Skallbergskontoret nådde vi den effekt som vi ville nå, ökad flexibilitet för både oss och våra kunder. Tidigare fick vi kritik för att det var lång väntetid för att komma in på rådgivning. Nu fick vi ökad rådgivningstid och nöjda kunder. Sedan är det ju en trygghetsfråga. Utan kontanter – inga bankrån. Nyligen hade vi ju två väpnade rån i Västerås, ett på Skiljebo och ett på Bäckby.

När kommer era kunder att få reda på omläggningen till kontantlösa kontor?

– Vi påbörjade informationen till våra kunder redan förra hösten. Alla kunder som kommer in och har någon form av kontantärende får hela tiden löpande information. Vi kommer att accelerera informationen till kunder inom några veckor, genom brev, direktkontakt, genom att bjuda in oss till pensionärsföreningar med mera.

Swedbank, med gamla rötter i sparbankerna och Föreningsbanken, är ändå långt ifrån någon spjutspets i den här utvecklingen. Banker med kortare historia har gått i spetsen.

Den relativt unga Läns-försäkringar bank har 15 års erfarenhet av kontantlöst.

–Vi aldrig haft några problem. Vi har ju aldrig haft kontanter på annat sätt än genom bankomater. Ingen har klagat, varken bland våra yngre kunder eller våra äldre, säger Claes Andhagen på Länsförsäkringar Bank.

– De enda som inte klarar sig utan kontanter i dag är butikerna som måste bli av med de pengar de får in, men där har bankerna ett sam-arbete med Securitas, så att pengarna kan lämnas in i vilken servicebox som helst.

Flera andra bankkedjor går mot samma mål, om än inte lika snabbt. Nordea, exempelvis, har infört kontantlöst på Bäckbykontoret och på sjukhuset i Västerås, men har för närvarande inga planer på att ta bort kontanterna på kontoret i centrum.

Mot strömmen går främst Handelsbanken.

– Vi har bara något enstaka kontor i Sverige som är kontantlöst. Det är inget mål för oss. Kunderna vill ha kontanter. Det är de som bestämmer, säger Handelsbankens presschef Bengt Carlsson.