Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara 13 procent jobbar kvar efter 65

Svenskarna är positiva till att arbeta kvar efter 65 år, men det är få som gör det. I Västmanland är det bara 13 procent.

Annons

Det visar en undersökning som gjorts Kreicbergs Utredning Opinion på uppdrag av pensionsbolaget AMF.

I en annan undersökning som gjorts av EU uppger 43 procent av svenskarna att de vill arbeta efter 65 år. Hela 90 procent, mest i hela EU, kan tänka sig att kombinera deltidsarbete med pension.

Men i verkligheten det är bara 12 procent av svenskarna som gör det. Genomsnittet för samtliga EU-länder ligger på 8 procent.

I Sverige är skillnaderna stora mellan olika regioner, yrken och utbildningsnivå. Högsta andelen finns i Stockholm samt bland dem som har eftergymnasial utbildning och arbetar på myndigheter. Ju högre utbildning, desto fler arbetar vidare.

Bland sysselsatta inom hotell och restaurang är det endast 3 procent som jobbar vidare efter 65 år, motsvarande siffra för anställda inom myndigheter är 22 procent.

Att förlänga arbetstiden har stor betydelse för pensionens storlek. En privatanställd arbetare, född 1949, som arbetar fram till 69 års ålder får 23 procent högre tjänstepension än den som slutar vid 65.