Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bara var femte cyklist använder hjälm

En av fem cyklister i Hallstahammars kommun bar hjälm i den senaste mätningen. Det är klart sämre än rikssnittet. På måndagen genomförde polisen, kommunen och NTF en hjälmkampanj.

 – Ja!

Eleverna från klass fem på Vallbyskolan i Kolbäck svarar unisont när kommunpolisen Karin Altahr Cederberg frågar om de brukar använda cykelhjälm.

– Jag cyklar till skolan varje dag och har alltid hjälm, säger Vilhelm Wannberg.

Han har cyklat omkull några gånger, säger han, så visst har han haft nytta av att skydda huvudet.

Det finns en tydlig anledning till att polisen, kommunen och NTF bestämt sig för att tillsammans ordna den här dagen för att prata om säkerhet för cyklister.

Cyklister i Hallstahammars kommun har i NTF:s mätningar varit dåliga på att använda cykelhjälm.

Senast mätningen skedde i maj då 472 cyklister i blandade åldrar observerades. 20 procent bar cykelhjälm.

Något bättre ligger Västmanland som helhet med 26 procent. Men länet är långt efter rikssnittet som hamnar på 44 procent.

– Västmanlänningar är som helhet dåliga på att använda cykelhjälm och vi vet inte varför, säger Karin Altahr-Cederberg.

Detta gäller även barn. I länet bär drygt 4 av 10 barn cykelhjälm. Rikssnittet är 6 av 10, enligt NTF.

Under Cykeldagen får eleverna inte bara prata om hjälm utan även svara på frågor om cykelutrustning som lyse och reflexer och vad som gäller vid olika typer av övergångsställen. Ibland har cyklister företräde, ibland inte.

– Vad gör man om man är osäker? undrar polisen Karin Altahr-Cederberg.

– Stannar, svarar gruppen av femteklassare.

Cykeldagen involverade elever i Strömsholm, Kolbäck och Hallstahammar. Även vuxna fick information om cykelhjälm och säkerhet i Hallstahammars centrum.

Sedan 2012 har nästan 50 000 cyklister skadats och 108 dödats i den svenska trafiken, enligt NTF som arbetar för att få fler att använda cykelhjälm.