Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barberarlärlingarna övade sig i rakning på ålderdomshemmet

 
Nostalgi - 60-talet
Visa alla artiklar

En tid på världen var även fältskärer; hantverkare som kunde reparera eller försköna det mesta på en människa billigare och ibland bättre än doktorn.

Så förbjöds den smått illojala konkurrensen och de blev enbart barberare.

Emellertid förbyttes denna av opera klingande titel på senare dagar till det sobrare frisör. I dag är det i runt tal femtio herrfrisörer som utövar yrket i Västerås och bland dem är ett tiotal kvinnor.

- Då jag började som lärling hos mäster Karl Jonsson på Stadshotellet för femtio år sedan fanns det bara sju frisersalonger i Västerås och vi lärlingar fick lära oss rakningens grunder bland de stackars åldringarna på Karlslund.

Vi kallade det blodbadet . . . berättar frisörmästaren Harry Österberg.

- Tiderna var mycket hårdare då, som tvålpojkar fick vi jämt gå omkring blåslagna . . .

På den tiden bedrev ännu Västerås siste fältskär Adolf Strömberg sin hantering och stadens andra frisörmästarnestor Sivert Christiansson, som började i yrket ävenledes hos mäster Jonsson 1912, minns väl hur denne drog ut tänder å en krona styck då läkarna tog tre!

Men på äldre dar fick Strömberg sluta dra ut tänder och lappa slagskämpar och bli enbart barberare.

Perukmakare

En barberare skulle då ännu kunna tillverka en peruk och det hörde till vardagsrutinen att medelst en flat tång bränna mustaschspetsar till den rätta uppåtsträvande vinkeln.

- Många resenärer på Stadshotellet var litet morgonlata och det förekom tämligen ofta att de sände bud på en barberare för att bli rakade på rummet.

Så gjorde även stundom stadens förnäma borgare och ämbetsmän.

Rakningen utförde mycket få människor själva hemma, ofta på grund av att man inte hade badrum att hålla till i.

- En rakning kostade på den tiden 20 öre men en kund kunde också lösa årsackord då barberaren förband sig att hålla kunden snyggt trimmad under hela året för en viss summa, berättade herr Österberg.

Nu en gång i månaden

- Numera är det gamla tiders gentlemannamässiga vanor med minst tre besök hos barberaren i veckan ett minne blott, de allra flesta rakar sig själva och sköter även själva de allt vanligare skäggen och man går i genomsnitt inte mer än en gång i månaden till frisören för att få håret klippt, berättar kassören i Svenska Frisörförbundets länsavdelning, frisörmästare Gösta Backhans i Västerås.

- Ett lämpligt invånarunderlag för en frisör är därför numera tretusen. Västerås med sina drygt 80 000 invånare har ett fyrtiotal frisersalonger vilket alltså egentligen är alltför mycket, berättade mäster Backhans vidare.

- Inom Frisörföreningen arbetar vi för att gesäll- och mästarbreven skall återfå sin forna betydelse.

- För närvarande händer det tyvärr ofta att frisörer utan mästarbrev startar eget medan vi tycker det vore önskvärt att de då genom gesäll- eller mästarprov hade dokumenterat sin skicklighet. Även för kunden innebär ju diplomen på väggen en viss trygghet . . .

- Efter - beronde på åldern - tre eller fyra års lärlingstid får "tvålpojken" avlägga sitt gesällprov, som skall styrka att han behärskar allt vad till yrket hör, d.v.s även sådana finesser som ansiktsmassage, fönvågning, skäggklippning, färgning m.m.

Efter minst fem år som gesäll kan frisören söka mästarbrev.

Föreningen utövar dock ingen makt eller kontroll över antalet frisörer på en ort.

- Frisöryrkets popularitet i jämförelse med andra yrken och den därav uppkomna konkurrensen samt de många statliga pålagorna på företagare gör att det inte är så lönsamt nu som förr även om arbetet med effilersaxar och elklippmaskiner har blivit lättare och snabbare utfört.

Likväl hör väl det forna bardskäraryrket som tillsammans med badarna utgjorde ett särskilt skrå, till de hantverk som kommer att bestå även om det inte längre innefattar sådana pikanterier som att slå åder, operera bort blykulor, dra ut liktornar och visdomständer m.m.

Åtminstone så länge vi inte föds skalliga.