Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärlin: "Då räknar jag med att gå i täten"

Han har hyllats för sitt spel under säsongen. I en stor intervju med vlt.se utlovar Stefan Bärlin en superettasatsning – som spelare.
- Jag ska göra ett försök att höja min fysiska status till den nivån som krävs för att tillföra i superettan, säger ”Bärra”.

Annons

Matchens lirare fler gånger än någon annan. När ingen trodde att Stefan Bärlin skulle orka komma tillbaka från sina skador återvände den förre skyttekungen – som mittfältare. Och bättre än på flera år.

I går kunde VSK-profilen fira segerseger – och avancemang till superettan.

- Livet leker, säger Bärra och skrattar.

Hur firade du seriesegern?

- Jag åt en middag med min flickvän och firade med henne.

Eftersom Bärlin bor i Stockholm blev han kvar i huvudstaden efter 1-0-förlusten på Skytteholm. Därmed missade han firandet på Sportbaren. Men mittfältaren lovar att revanschera sig.

- Serien är inte slut än utan det blir en större fest längre fram, och då räknar jag med att gå i täten.

Hur var dagen i går?

- Det blev en lite konstig dag eftersom vi fick reda på att vi var klara så pass kort innan match. Sen förlorar vi en match där vi inte presterar helt på topp. Det känns som att vi blev påverkade av situationen som uppstod – och det är av förståeliga skäl.

Andra seriesegern för dig i VSK – det måste kännas bra?

- Fantastiskt skönt. Det var 14 år sen sist. Så det var på tiden nu.

Tillbaka i superettan.

- Nu är det elitfotboll igen. Nu är det riktigt fotboll och det känns väldigt kul. Alla lagen är inte elitlag i norrettan, det är stor skillnad på vissa lag. Nu möter vi lag där spelarna i stort sätt är professionella och lever på sin fotboll. Det känns otroligt inspirerande och kul.

Bärlin kom tillbaka till Grönvitt inför hösten 2008. Första säsongen nosade VSK på kval – men brände. 2009 var misslyckat – och inför säsongen var VSK nederlagstippat.

Trodde du att du skulle få återuppleva en till serieseger med VSK under din spelarkarriär?

- Nej, det trodde jag kanske inte. I sådana fall nästa säsong, då hade jag förhoppningar om det. När jag och Kalle (Granath) tog över såg vi potential att bli bra längre fram. Så här fort trodde nog varken Jalle eller jag att det skulle gå. Men spelarna har agerat otroligt professionellt. Jag är förvånad att de kunde ta till sig det fysiska och taktiska så fort. Vi pratar om väldigt unga spelare. I år ha vi haft fyra pojklagsspelare från start, att då klara av att vinna serien är otroligt.

2009 såg spelarkarriären ut att vara över. Men Bärlin är pånyttfött på mittfältet. Och nu vill både klubben och fansen se honom spela nästa säsong också.

- Jag ska göra ett försök att höja min fysiska status så att jag kan prestera bra i superettan. Sen får vi se om de unga tar ett par steg till – jag vill inte stå i vägen för någon. Men i år kände jag att jag gjorde nytta och presterade bra för laget. Så vill jag känna i superettan också - annars vill jag inte spela.

Man hade aldrig kunnat tro att du skulle vara så där bra som innermittfältare?

- Jag har alltid varit så snabb så jag har aldrig behövt använda de här bitarna som fotbollsspelare. Men jag har varit med så länge att jag lärt mig att spela fotboll, och det tycker jag att jag har visat att jag kan i år.

Du fortsätter på mitten nästa säsong också om du spelar?

- Ja, tyvärr är det fortfarande så att baksidorna säger ifrån när går över 90 procent i en maxlöpning. De håller kanske för ett eller två maxlöp per match, och de tar jag defensivt om jag måste förhindra att vi släpper in ett mål.

Hyllad på planen – av fansen. Men Bärlin har även fått positiv kritik i sin nya roll som assisterande tränare.

Fortsätter du att vara spelande asstränare i superettan också?

- Ja, om jag spelar så räknar jag med att fortsätta vara assisterande spelande. Blir det så att jag inte spelar av fysiska orsaker antar jag att det övergår mer och mer i tränarbiten. Men målsättningen att jag ska fortsätta som vi har gjort nu.

Nu börjar snacket – hur mycket, och vad ska ni värva?

- Vi har inte riktigt hunnit sätta oss in i det redan. Det är en väldig skillnad beroende på vilken division vi skulle hamna i. Naturligtvis har vi diskuterat spelare för båda alternativen. Och vi har en relativt bra bild av vad vi bör förstärka för att hålla oss kvar.

Bärlin vill framförallt att Grönvitt etablerar sig i superettakostymen – både spelmässigt och organisatoriskt.

Och säger därför att klubben bör förstärka på planen med nytt kontrakt som målsättning – och på sidan av för att utveckla dagens befintliga trupp.

- Vi kommer inte ha målet att vinna superettan utan nu är det viktigt att stabilisera sig på elitnivå så att klubben får lugn och ro och växa in i elitfotbollen igen. Och det gäller inte bara nyförvärv utan hela bilden med den medicinska apparaten, fystränare, morgonträningar och kanske till och med mat efter träningarna. Det absolut viktigaste är att ge spelarna som finns här de rätta sportsliga möjligheterna att prestera.

VSK-truppen träffades i dag och surrade om säsongen som helhet. Då berättade även Granath och Bärlin om de första tankarna inför nästa säsong.

- Vi hade ett snack i dag och pratade även om vad de kan förvänta sig nästa säsong. Sen är vi lediga imorn, och börjar ladda för fullt på onsdag till Dalkurdmatchen. Sen blir det nog semester ganska fort efter det, men där har Kalle sista ordet.

Huvudtränaren Kalle Granaths framtid fortsätter att vara en stor snackis - och lär vara det fram till att ett nytt kontrakt är presenterat.

Nu ger Stefan Bärlin sin syn på förhandlingarna mellan Granath och VSK.

- Jag hoppas att föreningen gör ett bra jobb och ser till att Kalles kontrakt förlängs inom snaraste så att han kan lägga upp riktlinjerna inför nästa säsong.

Men ditt kontrakt är det inga konstigheter med, du har en säsong till?

- Jag har ett kontrakt som sträcker sig över en säsong till.

Annons