Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn ogillar föräldrars tid framför datorn

Ny amerikansk forskning visar att barn mår dåligt när deras föräldrar sitter för mycket framför datorn.

Sårade och åsidosatta, så känner sig barn när deras föräldrar använder sina mobiler och datorer istället för att ägna sig åt barnen. Det konstaterar den amerikanska forskaren Sherry Turklesom är professor vid Massachusetts Institute of Technology Initiative. Hon har under fem års tid intervjuat 300 barn om hur de upplever sina föräldrars tid framför datorn och mobilen.

Men barnen störs inte av mobilprat och datoranvändande i alla situationer. Sherry Turkle har konstaterat att de framförallt störs av användning under måltider, när de blir hämtade från skola eller förskola eller fritidsaktiviteter.

Enligt Nordicom, som är det nordiska informationscentret för medie- och kommunikationsforskning, ägnar svenskar i genomsnitt 1 timme och 45 minuter åt nätet varje dagoch många av föräldrarna surfar på familjesajter som Familjeliv.se. I en omröstning som nyligen genomfördes på just Familjeliv.se uppger nära 70% av de svarande föräldrarna att de har fått klagomål från sina barn på att de sitter för mycket framför datorn.

- Jag har nästan bara datorn igång när barnen har lagt sig på kvällen. Försöker jag sätta mig vid den under dagen blir det protester, säger en medlem som är en av dem som tagit till sig av sina barns kritik.

Många föräldrar har regler för hur ofta och länge barnen får sitta framför datorn. Men reglerna gäller sällan föräldrarna själva.

-Min femåring har klagat några gånger. Han tycker att det är orättvist att han inte får sitta vid datorn lika ofta som jag. Jag kollar datorn ofta men det blir inte så långa stunder, berättar en medlem.

- Jag och min man har regeln att vi aldrig sitter vid datorn när barnen är hemma eller vakna. När man jobbar båda två skulle det kännas fel att tillbringa den lilla tid varje dag man får med sina barn med att sitta frånvarande vid datorn. Om någon av oss jobbar hemifrån, så går den personen in i sovrummet och stänger dörren så barnen förstår att det är jobb, berättar en annan medlem.

Forskaren Sherry Turkle liknar föräldrarnas beroende av Internet och sms vid alkoholism.

– Jag har pratat med barn som berättar att de försöker få sina föräldrar att släppa telefonen när de kör bil och har fått svaret ”Bara ett till, vännen”. Det är som att säga ”bara en drink till”, säger Sherry Turkle till New York Times.