Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn räddades med brandstege vid lägenhetsbrand: "Kvinna klättrade ut i bara underkläderna"

Ett 30-tal personer har evakuerats från ett brinnande flerfamiljshus på Vallby. Tre personer har förts till sjukhus, två barn och en kvinna.

TV: Dramatiskt när barn räddades vid brand i flerfamiljshus på Vallby.

Läs även: Oro på Vallby efter nattens brand – Mimer sätter in väktare

Larmet inkom till SOS Alarm klockan 23 på fredagskvällen och avser en adress på Antikvarievägen.

– Det brinner kraftigt i en lägenhet och elden har spridit sig till vinden, säger vid 23:45-tiden Fredrik Eriksson, brandingenjör.

Fem brandstationer, ambulans och polis är larmade till platsen och räddningstjänsten har rapporter om att trapphuset är rökfyllt.

– Vi har hjälpt ut minst tre personer genom ett fönster i den brinnande lägenheten, säger Fredrik Eriksson.

Skadeläget är för närvarande oklart.

– Elden tycks ha startat i en lägenhet och därefter spridit sig till ytterligare en lägenhet. Ett tiotal personer har evakuerats av säkerhetsskäl, säger vid 00:30-tiden Magnus Wall, befäl vid polisen i Västerås.

Ett vittne berättar om kaotiska scener som utspelade sig vid brandplatsen:

– Jag såg en kvinna som skrek uppifrån sin lägenhet och sedan kom flera brandmän med en stege. Först tog de med sig ett barn ned och sedan klättrade de upp igen och tog nästa barn. Kvinnan klättrade ut i bara underkläderna. Utanför huset var det en annan kvinna som skrek och föll ihop.

Uppdatering klockan 00:50:

Polisen berättar att branden nu är släckt och att det brunnit i en lägenhet och ytterligare två har rökskadats.

– Tre personer ur den brandhärjade lägenheten har förts till sjukhus efter att ha andats in rök, säger Magnus Wall.

Två av dem var barn, en treårig pojke och en sexårig flicka. Den tredje var en kvinna.

Sammanlagt har ett 30-tal personer evakuerats ur byggnaden av säkerhetsskäl. Det är oklart när de kan återvända till sina lägenheter.

Orsaken till branden är okänd och polisen har därför upprättat en förundersökning om misstänkt mordbrand. Den eldhärjade lägenheten är avspärrad för teknisk undersökning som tidigast kommer att ske under lördagen.

Uppdatering klockan 02:

Räddningstjänsten summerar läget:

– En lägenhet är totalförstörd av branden, en lägenhet därunder är vattenskadad, vinden är delvis brandskadad och flera andra lägenheter är rökskadade. Vi blir kvar på platsen med någon enhet. 32 personer har evakuerats till Fatburens äldreboende. En del av dem som vill kommer dock att få återvända till sina lägenheter under natten, säger inre befäl vid räddningstjänsten, Hans Tollbom, som bekräftar de tidigare vittnesuppgifterna.

– Det var en fullt utvecklad brand i lägenheten och en dramatisk evakuering genom ett fönster via en rest stege.

Polisen ser för närvarande inget samband mellan denna brand och den som skedde i samma byggnad tidigare i januari.

Vet du mer? Har du bilder/film? Tipsa oss här, skicka sms/mms till 72023 (inled meddelandet med VLT) eller mejla [email protected].