Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barn tvingas flytta när arvodena sänks

Västerås sänker arvodena till familjehem. ”Många barn kommer att gå igenom sammanbrott som de annars inte skulle behövt göra. Det börjar likna barnauktioner”, säger Yvonne Ahlkvist, familjevårdens organisation, Faco.

Jenny Lundgren, mamma till ett familjehemsplacerat barn, är bedrövad.

– Jag är jätteledsen. Mitt barn är väldigt oroligt och gråter hela tiden sedan hon fick reda på att hon inte kommer att få vara kvar i sin underbara familj.

Familjehemmet där Jennys barn är placerat har precis sagt upp sig på grund av kommunens sänkning av arvodet. Ekonomiskt innebär det omkring 2 000 kronor mindre per månaden och barn för vissa familjehem.

– Jag förstår att de säger upp sig, många har flera placerade barn. Mitt barn fick en fantastisk placering i ett familjehem med över 20 års erfarenhet och hon har gjort väldiga framsteg under de här fyra åren. Familjen har kunskap om min dotters särskilda behov och älskar henne lika mycket som jag gör.

Hon berättar att familjen de senaste åren har haft 15 handläggare.

– Min förhoppning är att socialtjänsten tar sig i kragen och försöker se till barnens bästa. Verkligheten ser tyvärr ut så att barn kommer att skickas runt till olika familjehem. Jag satte inte barn till världen för att lämna bort dem, men jag var tvungen att göra det på grund av min sjukdom, fortsätter Jenny Lundgren.

Konsekvenserna kommer att kosta både psykiskt och ekonomiskt. Det tror Yvonne Ahlkvist som jobbat som familjehemskonsulent i drygt 20 år, samt ideellt för Faco.

– Familjerna kommer att säga upp sina uppdrag och i stället ta uppdrag till privata företag. Konsekvensen blir att utsatta barn får byta familjer och kommunen får betala fyra gånger så mycket för varje placering.

Ann-Louise Molin Östling (S) är individ- och familjenämndens ordförande i Västerås.

Vad säger du om liknelsen med barnauktionerna – får den som lägger lägsta budet barnen som det ser ut i dag?

– Vi följer grundarvodet som Sveriges kommuner och landsting (SKL) rekommenderar. Vi har gjort en översyn av våra arvoden och såg att vi betalade mer än andra kommuner i vår region. Därför ville vi justera våra kontrakt. Det är inte så att vi budar på barn. Att börjar prata om vad barn kostar i timmen känns inte bra, dessa barn är i behov av stöd. De vill bara komma till någon som tycker om dem och finns för dem.

Vad gör ni om ni tappar fler och fler familjehem?

– Jag kan bara beklaga att barnen behöver byta familjehem. Men om de säger upp sig måste vi se till att hitta nya. Vår familjehemsenhet jobbar ständigt med att hitta familjehem och jag är inte orolig för att vi inte kommer att hitta nya.

Läs mer här: "Det är bedrövligt hur de behandlar folk"