Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Barnbarn" försökte lura 90-åring

Åldrig man uppringd - bluffen avslöjades.

Polisen i Västerås varnar för en nygammal typ av bluff som riktar sig särskilt mot äldre personer.

I Västerås försökte okända personer lura en 90-årig man på pengar genom ett knep som vlt.se tidigare skrivit om : Någon ringer, uppenbarligen efter visst efterforskningsarbete, till äldre personer och utger sig för att vara deras barnbarn.

De förlitar sig på äldre personers allmänna hjälpsamhet, och på att ålder och kanske glömska gör att alla äldre inte har samtliga barnbarns namn och röster i knivskarpt minne.

Ibland lyckas listen . Ibland lyckas den inte och förbrytarna hamnar i fängelse under flera år .

I tisdags, den 4 oktober, på eftermiddagen ringde det hemma hos en 90-årig man på Hammarby i Västerås. Någon uppgav sig vara 90-åringens barnbarn, hade låst in sin plånbok i bilen och därför behövde låna 90-åringens kontokort. Bedragaren sade sig dock inte hämta kortet själv utan skulle skicka en kompis.

Med mannen på Hammarby må vara 90 men han är inte ett dugg lättlurad. Han motringde nämligen till sitt riktiga barnbarn för att kontrollera om det hela stämde och det gjorde det naturligtvis inte.

En silverfärgad eller grå Peugeot sågs i området kring Liegatan vid 16.30-tiden på tisdagen och eventuellt kan en eller flera av bedragarna ha suttit i den. De fick lämna platsen med oförrättat ärende. Polisen vill gärna veta om någon kan ha gjort iakttagelser i området kring Liegatan vid 16.30-tiden i tisdags 4 oktober. Den som sett något kan ringa polisens tipstelefon på 11414.

Polisen rekommenderar också de som har äldre släktingar som kan vara i riskzonen för att bli utsatta att prata med dem. Att se till att man har rutiner för kontakter så att ingen bara kan ringa och utge sig för att vara den ena och den andra.

– Det här är mycket fula brott då gärningsmännen utnyttjar äldre personers hjälpsamhet. Det här är ett prioriterat område för oss och vi vill uppmärksamma våra äldre på den här typen av brott, säger Per Ågren, lokalpolisområdeschef i Västerås.

Polisen vill också att man kontaktar dem vid den här typen av händelser. Vid pågående brott ska man ringa 112 direkt.