Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnbrist hotar skolor

Proaros grundskolor är pressade av minskat elevantal och konkurrens från friskolor. Det finns omkring 2300 platser för många. Nu diskuterar Proaros styrelse att avveckla flera skolor, flytta andra och samtidigt utöka på vissa områden.

Skolor som kan avvecklas är: Piltorpskolan, Mälarstrandskolan, Vegaskolan, delar av Vallbyskolan och delar av Tillbergaskolan.

Planerade omflyttningar: Hällbyskolan och Bäckby-skolan blir F-9 och flyttar in i Bäckbyhuset. Sofiaskolan flyttar till Hällbyskolans lokaler. Förskolan flyttar in i St Ilians skola och Trollbacken. Ekebyskolan integreras i Dingtunaskolan. 6-9 i Tillbergaskolan flyttar till Skiljebo-skolan.

Proaros plan för lokalförsörjning visar att det finns tomma platser i många skolor just nu. I de lägre årskurserna är det Hällbyskolan och Tillbergaskolan som har den lägsta beläggningen. I årskurs 6–9 är det mest tomma platser på St Ilians skola, Tillberga och Skiljeboskolan. Bäckbyskolan och Apalbyskolan har också elevbrist.

På Önsta-Gryta och Rönnby spår prognoserna att elev-antalet kommer att minska till år 2016. Ökningar väntas samtidigt i centrala Västerås där många nya bostäder ska byggas. Kristiansborgsskolan väntas därför få svårt att ta emot alla elever i centrum. Emausskolan och den gamla Djäknebergsskolan skulle då kunna ta emot fler.

På Öster Mälarstrand kan det också, på sikt, öppnas en ny skola och förskola.

Alla dessa förändringar finns i ett tjänstemanna-förslag som ska läggas fram för Proaros styrelse. I Proaros skolor är drygt 11700 inskrivna medan den finns cirka 14700 platser.

Samtidigt finns 16 friskolor med 2450 elever inskrivna.

Ytterligare två nya friskolor har fått tillstånd att starta till hösten, Jensen och Engelska skolan. Om elever söker sig dit kommer Proaros skolor i ett ännu sämre läge.

Utredningar om omställning av skollokaler har pågått under en längre tid inom kommunen. I det aktuella förslaget finns skolor kvar i de flesta bostadsområden. Omflyttningarna skulle minska lokalytorna med cirka 7000 kvadratmeter, vilket skulle spara fem miljoner kronor per år, om man inte räknar med kostnader för ombyggnad.

Beräkningarna bygger på att de kommunala skolorna minskar med 1–1,5 procent per år och att 73 procent av eleverna går i en kommunal skola om fyra år.

Frågan är dock om inte friskolorna tar en större andel, på samma sätt som de gjort i gymnasieskolan.

Proaros styrelse ska nu avvakta och se vart grund-skoleeleverna söker sig till höstterminen. Ansökningarna ska göras i februari. Om det visar sig att Proaros förlorar ännu fler elever till de nya friskolorna kan det bli aktuellt att ta ett mer radikalt beslut – att lägga ned en eller två högstadieskolor. Det skulle spara mer än de uppräknade omflyttningarna.

Nu ska de olika partierna diskutera hur de vill göra med de kommunala grundskolorna. Tidigast i mars är frågan mogen för politiskt beslut.