Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Barnen var borta i en timme"

Hur kan en stor barnaskara, sju 3–4-åringar, rymma från en förskola? Det frågar sig en upprörd Lena Blomberg, som upptäckte barnen, och tillsammans med två andra kvinnor tog hand om dem tills de kom till rätta.

En engelskbok spelar roll i sammanhanget. Lena Blombergs son August var sjuk och behövde en bok från Ormkärrsskolan. Lena gick och hämtade den, men det var fel bok. Så hon var på väg tillbaka till skolan då hon upptäckte barnen vid en vägkant där de plockade blommor.

– Det såg inte bra ut, så jag frågade dem var deras fröken var och fick till svar ”på dagis”.

Samtidigt kom två andra kvinnor förbi, varav en hade mobiltelefon med sig och ringde sin mamma, som i sin tur ringde till områdets förskolor. Till slut kom hon rätt, till Murgrönan. Men då hade man upptäckt att sju barn saknades, säger Lena Blomberg.

När barnen började tulta i väg åt olika håll bestämde sig de tre kvinnorna för att samla ihop dem och gå till en närbelägen lekplats. Efter cirka 20 minuter kom en dagisfröken och hämtade dem.

– Hon presenterade sig, sedan tog hon med barnen utan att vi fick ett tack för hjälpen. Då blev jag förbannad. Men hon kanske var lite chockad, säger Lena Blomberg.

– I dag (torsdag) ringde i alla fall enhetschefen för Norra Gryta förskolor, Marianne Jolérus, och tackade.

Lena Blomberg är ännu dagen efter upprörd. Hon uppskattar tiden från rymningen till hämtningen till en timme.

– Det här är en allvarlig händelse, de kunde till exempel ha blivit påkörda.