Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnkliniken byggs om för 48 miljoner

Fler enkelrum och större ytor för vård av för tidigt födda. Mindre trängsel och bättre arbetsmiljö på barnakuten. Så blir det när barnkliniken byggs om för 48 miljoner kronor.

Ombyggnaden beräknas kosta nästan dubbelt så mycket som det var tänkt. 25 miljoner kronor fanns anslaget i landstingets investeringsbudget.

Förra sommarens händelser – där tre för tidigt födda barn smittades med resistenta bakterier och avled – gjorde att planeringen ändrades.

– Vi måste göra en större ombyggnad för att minska smittrisken, säger Mårten Hallberg, chef för barnkliniken.

Det blir tio enkelrum, tre fler än i dag. Varje kuvösplats får 16 kvadratmeter golvyta mot tidigare cirka 8 kvadratmeter.

I de nya lokalerna, liksom i de gamla, kommer ibland flera kuvösbarn att vårdas sida vid sida.

Är inte det riskabelt med tanke på smittspridningen?

– Avståndet mellan kuvöserna minskar risken. I akuta situationer får man acceptera flera barn i samma rum, säger Mårten Hallberg.

Sedan förra året har antalet vårdplatser på nyföddhetsavdelningen minskats från 12 till 9. Tidigare vårdades upp till fyra kuvösbarn i samma rum, numera högst tre. Västerås samarbetar med andra sjukhus för att motverka överbeläggningar.

För de 48 miljoner kronorna byggs också en ny rymligare barnakut samt bättre lokaler för vårdavdelningar, dagvård och lekterapi.

Birgitta Andersson (C), landstingsråd, säger att det ännu inte är helt klart hur ombyggnaden ska finansieras. Eventuellt kan pengar tas från 100 miljoner kronor som anslagits för patientsäkerhetsarbete.

Landstingsstyrelsen väntas fatta beslut om ombyggnaden den 1 oktober.