Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnmorskor får höjd lön

Det börjar klarna hur landstinget ska fördela de 30 extra miljonerna i lönepotten. En grupp som får mer betalt är barnmorskor.

Nu står det klart vilka sjuksköterskor som ska få del av de 30 miljoner kronorna som ska gå till lönesatsningar.

Barnmorskor kommer få en del av potten, och gruppen ska på sikt bli den mest välbetalda bland sjuksköterskorna i landstinget.

– Det var väl på tiden! Vi har i flera år påtalat bristen på löneutveckling och också fått problem att rekrytera, säger barnmorskan Catarina Lagerby.

Vad tycker du om att ni på sikt blir löneledande?

– Det är bra, eftersom vi har längst vidareutbildning. Men det är många som ska få del av de här pengarna.

Landstingets ledning har beslutat om vilka grupper som är prioriterade för att få del av lönesatsningen, men inte hur mycket pengar som ska gå till varje grupp.

– Ambitionen är inte att ställa grupper mot varandra, men jag förstår att det kan uppfattas så. Ambitionen är egentligen att få en annan struktur. Det ska löna sig mer att vara erfaren, och att utbilda sig, säger Mats Beskow, HR-direktör.

Förutom barnmorskor vill landstinget satsa på sjuksköterskor inom intensivvård, operation, anestesi och psykiatri. Men också övriga erfarna sjuksköterskor kan få del av lönepotten.