Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Barnombudet Here4U: Goda råd är billiga

Nyligen publicerade Skolverket en rapport som tittat närmare på åtta olika program som används i Sverige för att motverka mobbning. Inget av de granskade programmen rekommenderas av Skolverket.

Man har tittat på 39 skolor och kommit fram till att de existerande programmen ibland till och med ökar mobbningen. Man har också kommit fram till att olika insatser fungerar olika för pojkar och flickor, samt att programmen kan vara orimligt dyra för skolorna.

I Västerås finns sedan många år ett tydligt, systematiserat och målinriktat arbete kring mobbningsproblematiken. Kamratstödjarna och Here4U är en del av arbetet och med rätt utbildning och stöd från vuxenvärlden kan vi se att den förebyggande verksamheten ökar trivseln och trygg-heten på skolan. Kamratstödjarverksamheten finns för elever upp till årskurs 6 och Here4U erbjuds för 6-9-skolor samt gymnasieskolor. Verksamheten är kostnadsfri för både kommunala och fristående skolor.

I det förebyggande arbetet som vi bedriver i Västerås används inget färdigt program då vi ser att varje skola, varje elev är unik och olika insatser fungerar olika på varje skola. Rapporten lyfter några punkter som påtalar de effektivaste insatserna mot mobbning:

w Elever medverkar aktivt i det förebyggande arbetet – kamratstödjare och Here4U finns på flertalet skolor i Västerås. Det viktiga är att barnen och ungdomarna finns med i det dagliga arbetet och inte används som vakter eller konfliktlösare. Det är de vuxnas uppgift, aldrig de ungas.

w Kooperativt lag – det vi populärt kallar antimobbningsteam eller trygghetsgrupper. I Västerås arbetar vi med utveckling av elevsociala team, vilket visar sig vara effektivt i arbetet mot mobbning.

w Personalutbildning – Handledarna för Here4U får en gedigen utbildning för att kunna hantera de problem som kan uppkomma. Vi håller nu på att utveckla utbildningsmöjligheterna även för de vuxna som arbetar med kamratstödjarna.

Vi strävar ständigt efter att utveckla vår verksamhet och är glada över den här rapporten. Den gör att vi kan skapa ett ännu bättre arbete mot mobbning och därmed en tryggare skola för alla barn och unga.

Vår styrka är att vi finns nära. Skolorna har alltid möjlighet att höra av sig för att bolla tankar och funderingar och det skapar ett stabilt och långsiktigt arbete. Men trots en rapport full av nya infallsvinklar och forskning så får vi aldrig glömma den viktigaste insatsen av dem alla. Det egna engagemanget, det egna civilkuraget och modet att reagera när någon kränks.

Inget program i världen fungerar om inte de vuxna runt våra barn och unga ser och reagerar. Det ansvaret kan vi aldrig lägga på någon annan än oss själva.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel