Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bästa eltandborsten utsedd

De förbättrar tandhälsan efter tre månader.

En eltandborste ger dig bättre tandhälsa – men hur är den att använda?

Vi testar sex modeller.

Vinnaren är lyxig och lätt att använda medan den tekniskt mest avancerade tar lite tid att lära sig.

Utbudet av eltandborstar är större än någonsin. Det skiljer 2 000 kronor mellan de enklaste modellerna som borstar i ett läge till Oral-B Pro 7000 som kommer med en app och är en av marknadens mest avancerade modeller.

Den lyxiga Sonicare DiamondClean från Philips blir bäst i test. Det är en premiumtandborste med stilren design och fem borstlägen. Laddningen sker genom induktion i ett tandborstglas eller i det medföljande reseetuiet via usb-kabel.

Colgate ProClinical C600 utses till bästa budgetval. Den erbjuder tre borstningslägen och är med sitt smala skaft mycket enkel att använda.

Testvinnaren från Philips står sig bra utan ett överflöd av tekniska finesser. Hos Oral-B Pro 7000 har man satsat desto mer på tekniken med sex borstlägen, fem borsthuvuden, en extraskärm som kan fästas på badrumsspegeln och en app för smartphones. Det är lätt att rygga tillbaka för överflödet av funktioner. Tar man sig tid att lära sig dem tillför de tveklöst mervärde – men skippa nyhetsflashar och väderinfo i appen och fokusera på tänderna!

Även om teknologin hos eltandborstar har en bit kvar är utvecklingen på rätt väg. Det tror Peter Lingström som är övertandläkare och professor vid Institutionen för odontologi på Göteborgs universitet.

– För unga som är födda in i en värld av appar tror jag det kan vara bra. Jag kan tänka mig att man borstar längre och bättre om man exempelvis får direkt feedback om hur man borstar, säger han.

Om alla använde eltandborstar skulle tandhälsan förbättras. När det amerikanska institutet Cochrane sammanställde 50 års studier blev resultatet tydligt.

– Efter tre månader med eltandborste ser man generellt en minskning i tandbeläggning och plack med cirka 21 procent, och 11 procent färre tandköttsinflammationer, säger Peter Lingström.

Bland dem som allra mest kan tjäna på att borsta med eltandborste finns barn och äldre.

– Det är svårare att borsta slarvigt med en eltandborste. Det gör det enklare för barn att borsta bra eller för föräldrar att hjälpa dem. Även när man assisterar äldre dementa med borstningen blir det bättre, säger han.

Så gjordes testet

WiseGuide har testat sex eltandborstar. Vi har bland annat undersökt hur enkla de är att använda, vilka funktioner de har samt hur bra borstningsresultatet blir.

Tandborstarna har bedömts utifrån kriterierna användning, kapacitet/funktioner och kvalitet.

Maxbetyget är 5.