Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bästa epilatorn kostar en slant

När vi testar epilatorer hamnar ett märke både i botten och toppen.

Får du stubbig hårväxt dagen efter att du rakat benen? Testa hårborttagning som ger ett mer långvarigt resultat. Vårt test av sex epilatorer visar att man får vad man betalar för. Budgetmodellerna är opraktiska medan vinnaren är lyxig och effektiv.

Epilatorn är produkten för dig som vill prova en mer varaktig hårborttagningsmetod än vanlig rakning. Håret rycks bort med roten och det tar längre tid innan det växer ut igen. Hur lång tid det handlar om är individuellt, men i regel några veckor.

När vi testar sex epilatorer hittar vi flera bra modeller. Bäst i test är den dyraste varianten från Braun som får full pott när det gäller både kapacitet och kvalitet.

Testvinnaren från Braun

tar snabbt bort håren och ger ett mycket bra resultat där huden känns slät efter användning. Produkten är greppvänlig och epileringen är skonsam mot huden. Modellen ger ett gediget kvalitetsintryck och den medföljande exfolieringsborsten för peeling av huden ger ett mervärde.

Även produkten från Panasonic får högt betyg då den har hög kapacitet och skonsam hårborttagning. Epileringshuvudet är mycket följsamt vilket gör det lättare att komma åt överallt. Skillnaden är hårfin mellan de två modellerna i toppen, men Panasonic upplevs inte ge ett riktigt lika bra resultat som Braun.

Lotta Juvelin, hudterapeut på Aktiv Hudvård i Stockholm, märker av ett stort intresse för olika hårborttagningsmetoder. Hon tipsar om att peela bort döda hudceller med en peelinghandske eller kräm innan epilatorn används.

– Är huden varm öppnar sig hårsäckarna vilket gör att det är lättare att dra ut håren, säger hon.

En del epilatorer

fungerar även för hårborttagning i ansiktet, men Lotta Juvelin tycker överlag att man ska vara försiktig med det.

– Man ska inte ta bort det som inte behöver tas bort, det vill säga fjunen, eftersom man riskerar att stimulera hårväxten, säger hon.

Epilering kan innebära ett visst obehag om man är smärtkänslig. I vårt test upplevs de dyrare modellerna som mest skonsamma. Även om metoden håller håret borta längre än rakhyveln så är det inte permanent.

Andra hårborttagningsmetoder som påstås ge ett permanent resultat är IPL (Intensivt Pulserande Ljus), laser och diatermi, men om det stämmer är omdebatterat.

Braun hamnar både i toppen och botten med sina produkter. Den billigare varianten får minus då den inte är trådlös. Kontakten måste vara i under användning, vilket är opraktiskt.

Varianten från Philips är testets mest prisvärda produkt. Den är liten och behändig, ger bra grepp och är enkel att använda. Produkten, som också upplevs vara relativt skonsam, utses till bästa budgetval.

Så gjordes testet

Testföretaget WiseGuide har testat sex epilatorer för hårborttagning på torr hud. Vi har bland annat jämfört hur effektivt och skonsamt de tar bort håret samt hur enkla epilatorerna är att använda. Produkterna har betygsatts utifrån kriterierna användning, kapacitet/resultat och kvalitet. Uppgifter om uppladdningstid och drifttid kommer från leverantörerna. Maxbetyg är 5.