Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bästa nyårsskumpan

Dryckernas Rolls Royce är given vid tolvslaget på nyår. Men den är även en bubblare till maten, speciellt om det är en fet meny.

Ibland älskar jag mitt jobb. I dag ska jag nämligen på champagnelunch. Det låter väl nåt, det? Avsmakning av åtta olika sorters champagne ingår.

Jag var på gott humör redan när jag vaknade. Champagne gör nämligen sånt med en. Det är en humörhöjare av rang. Bubblorna tar liksom över sinnet och vintermörkret släpper klorna om själen.

Fett är bra

Champagne är dessutom ett rasande trevligt matvin. Det är lätt att glömma bort. Har man budget för det är det alltid ett säkert kort att dricka champagne rakt igenom hela nyårsmiddagen, och inte bara till tolvslaget när de dyra bubblorna ändå är ganska bortslösade ute i kylan.

Så fort fett är inblandat i maten sitter det perfekt med en torr och sprudlande champagne som har en enastående förmåga att spjälka och pigga upp. Testa till exempel champagne till friterat någon gång, det må låta som en kulturkrock, men det är helt outstanding.

Kyl i tid

Champagne bör som bekant vara kall, torr och gratis. Åtminstone två av de faktorerna kan du påverka själv. Välj gärna en riktigt torr sort till mat. Ställ den i kylen i god tid innan den ska drickas, minst två till tre timmar. Sex till åtta grader är lagom serveringstemperatur. Njut den i höga tulpanformade glas och skåla för glatta livet.

Mias tre champagne-tips:

1. Mumm Cordon Rouge (7543), 349 kronor.

Klassiker som alltid funkar. Frisk och fräsch smak med lite rostat bröd-feeling. Väldigt bra till alla typer av fiskrätter. Jag skulle hemskt gärna dricka den till fish chips - om man nu får äta det på nyårsafton…

2. Pol Roger Brut Réserve (7549), 789 kronor.

Det här med magnumflaskor och champagne är något alldeles extra. Dels för att det är dubbelt så festligt, minst, och dels för att vinet faktiskt smakar bättre. Men Pol Roger i vanlig flaska är inte alls dum den heller. Mycket citrus, mycket skaldjursvänlig.

3. Palmer Blanc de Blancs, 2011 (7553), 329 kronor.

Oerhört prisvärd blanc de blancs, det vill säga bara en sorts druvor, chardonnay. Nyanserad frisk och mineralig smak med lite honungstoner. Massor med nyårskänsla för pengarna!

Mer om champagne

Champagne får bara kallas champagne om vinet kommer från distriktet med samma namn i norra Frankrike. Allt utanför Champagne är bara mousserande vin. Drycken tillverkas av tre typer av druvor: chardonnay, pinot noir och pinot meunier, var för sig eller i en blandning.