Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre läge på arbetsmarknaden

Situationen på arbetsmarknaden i Västmanland fortsätter att förbättras.

Det är enbart antalet långtidsarbetslösa som ökar. De var 2 221 i slutet av juli, en ökning med 10,7 procent jämfört med samma period förra året.

Bland de positiva tecknen kan nämnas att 1 210 personer som var inskrivna vid arbetsförmedlingarna i länet fick någon form av arbete under juli månad. Man noterar en ökning både för ungdomar och funktions-hindrade, när det gäller utrikes födda märks ingen skillnad jämfört med 2009.

Efterfrågan på arbetskraft är fortsatt stark, under juli anmäldes 707 lediga jobb, det är en ökning med 363. Samtidigt minskar antalet varsel, under juli varslades 41 personer om uppsägning. Motsvarande siffra 2009 var 109.

Antalet nyinskrivna arbetslösa fortsätter att minska. Under juli var de 780, en minskning med nästan 25 procent på ett år. Antalet totalt inskrivna arbetslösa vid länets arbetsförmedlingar var i slutet av juli 7 045 personer, en minskning med 865.

Antalet personer i program med aktivitetsstöd har ökat med 40 procent sedan förra året.

Lägger man ihop antalet arbetslösa och de i program uppgick de i juli till 12 600 personer. Det motsvarar 8 procent av befolkningen, motsvarande siffra 2009 var 7,5 procent.

Nystartsjobben fortsätter att öka kraftigt, i Västmanland har de ökat varje månad sedan augusti 2009. I slutet av juli hade 1043 ett nystartsjobb, det är en ökning med 65 procent sedan i juli förra året.