Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre rakning med klassisk 100-åring – nu är säkerhetshyvlen tillbaka

Vass, nördig, hemtrevligt pillig, ekonomisk och snygg – den klassiska säkerhetshyveln är en perfekt farsdagpresent eller något att skämma bort sig själv med. ”Det blir mindre irritation och en bättre rakupplevelse”, säger Västeråsbarberaren Emanuel Özel.

Annons

Säkerhetshyveln har i princip inte förändrats i sin design på över 100 år och nu är den tillbaka i badrumsskåpen. Ett förtjust fan av den gamla klassikern är Emanuel Özel, frisör och barberare på Hair by Em i Västerås. Vanligtvis rakar han sina kunder med kniv, men hemma och i dag när han ska raka stammisen Hans Karlsson, blir det säkerhetshyvel.

- Kommer du skämma bort mig nu, frågar den pensionerade svetsaren Hans Karlsson när han lutas tillbaka i stolen.

- Om du ska raka hemma är det bra att göra det direkt efter duschen så att du är ren i ansiktet och huden är uppvärmd, säger Emanuel Özel när han rengör Hans Karlssons ansikte.

Hans Karlsson har gått till barberare hela livet och efter klippningen ska han få kinderna rakade och mustaschen trimmad. Han säger att det var en italienare som jobbade som barberare i Västerås som övertalade honom att pröva sin första mustasch på 70-talet. Och den har varit kvar sedan dess – oftast vaxad.

- Det är inte så många nu förtiden som klarar av att klippa skägg och mustasch och raka, anmärker Hans Karlsson, men menar att Emanuel Özel alltid gör ett utmärkt jobb.

En säkerhetshyvel har ett enkelt rakblad som lätt monteras i hyvelns huvud. Den ger en nära rakning och många personer med känslig hy upplever mindre irritation i huden efter det enkla bladet, särskilt i områden som halsen.

Det första patentetet där namnet säkerhetshyvel förekommer är från USA från 1880. Idén till den första säkerhetshyveln med utbytbart blad fick den kringresande handelsmanen King C. Gillette något senare, 1895, och är den typ som är vanligast i dag.

Säkerhetshyvlar finns från drygt någon 100-lapp upp till många tusen kronor. De enklaste kvalitetshyvlarna från de klassiska märkena kostar från 300 kronor och uppåt.

Den som tycker att det låter dyrt sparar snart in pengarna på bladen. De är billiga, räcker till fler rakningar och innehåller ingen plast som skräpar ner. Ett modernt flerblad brukar kosta över 20 kronor medan ett enkelt blad i regel kostar under fem kronor. Nackdelen är att det är lättare att skära sig när man hanterar det och att bladet tar något längre tid att byta än på en modern hyvel.

Det tog Gillette åtta år att utveckla de tunna, utbytbara rakbladen - men sedan blev det succé. 1904 fick han patent och 1906 sålde han 300 000 hyvlar om året. Något som bidrog till framgången var att varje amerikansk soldat i första världskriget utrustas med en Gillette-hyvel. Gillette designade också den första rakhyveln särskilt avsedd för kvinnor 1915 - The Milady Decolletée.

- De tunna bladen du har i flerbladshyvlar blir slöa snabbare. På Hans är de enkla bladen särskilt bra för att han har lite grövre skägg säger Emanuel Özel när han borstar på krämen på Hans Karlssons kinder och hals med vana cirkelrörelser.

Han säger att själv fördrar han rakolja, men att krämen är bra för att lyfta skäggstråna och hålla dem uppe. Det är också därför borströrelserna spelar roll.

- I regel börjar man rakningen medhårs och vill man ha det ännu slätare kan man göra allt en gång till, fast mothårs, förklarar Emanuel Özel och sträcker huden på Hans Karlssons kind innan han börjar.

Rakningen avslutas med en kall handduk över ansiktet för att stänga porerna i huden och vaxning av den nytrimmade mustaschen. När stolen rätas upp och Hans Karlsson får syn på sig i spegeln är han nöjd.

Så varför ska man välja en säkerhetshyvel till sig eller som present till sin far?

- Det blir mindre hudirritation, det blir billigare i längden och det ger en bättre rakupplevelse. Dessutom är de snygga i badrumsskåpet, säger barberare Emanuel Özel.

Några enkla tips från barberare Emanuel Özel för en bättre rakning:

1. Var noga med att rengöra ansiktet innan du börjar.

2. Värm huden med en varm handduk eller raka dig direkt efter duschningen.

3. Hitta en rakolja, kräm eller tvål som passar din hy. Det kan vara stor skillnad.

4. Sträck huden när du rakar.

5. Raka först medhårs, sedan mothårs med en ny laddning olja, kräm eller tvål om du vill bli extra slät.

6. När du torkat rent ansiktet kyl det med en kall handduk för att stänga porerna i huden.

Olika typer av hyvlar och vad man ska tänka på vid köp av en säkerhetshyvel:

Det finns många typer av hyvlar att välja på, men utgångspunkten är att de ska kännas bra i handen och mot ansiktet vilket i sin tur är en ren smaksak. Man får pröva sig fram. Men för en nybörjare rekommederas en enkel modell och att inte extravassa blad.

Vad man kan tänka på att jämföra mellan modeller skaftets längd och material och hela hyvelns vikt. Vissa upplever att en tyngre hyvel ger en stabilare rakning.

Det finns huvudsakligen tre typer av huvuden, tvådelade, tredelade och de med butterflyöppning. På de två- och tredelade skruvar man av huvudet för att fästa bladet. På en hyvel med butterflyöppning skruvar man på skaftet och huvudet öppnar två ”vingar” som man placerar bladet bakom och sedan stänger. Vilken modell man väljer är återigen en smaksak.

Det finns också ställbara hyvlar där du kan justera hur mycket av bladet som exponeras mot huden, men dessa rekommenderas för lite vanare användare.

När du har funderat på vilken funktion och känsla du vill ha – ta den snyggaste!