Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre smittspårning ska minska klamydia i Västmanland

Antalet fall av klamydia minskar i Sverige, men inte i Västmanland där klamydiafallen ökar jämfört med förra året. Receptet för att få ned antalet smittade är bättre smittspårning.

På regionfullmäktigesammanträdet den 22 februari kommer en motion från Moderaterna att behandlas. Där föreslås att en utredning ska sättas igång med målet att smittspårningsarbetet gällande könssjukdomar som klamydia ska centraliseras. Regionstyrelsen stödjer förslaget.

– För att stoppa klamydia behöver smittspårningen förbättras. I Västmanland sker smittspårningen av klamydiafallen på ungdomsmottagningar och vårdcentraler. Detta innebär att läkare, sjuksköterskor och kuratorer på länets ungdomsmottagningar och vårdcentraler använder en del av sin arbetstid till smittspårning. Totalt upptar det 70-80 timmar av vårdpersonalens arbetstid per vecka i landstinget, kommenterar Mikael Andersson Elfgren, ledamot i regionfullmäktige för Moderaterna, i ett pressmeddelande.

För dig som är prenumerant: Därför sprids klamydia: "Människan är en sexuell varelse"

I dag är smittspårningen av klamydia centraliserad i nästan hälften av Sveriges landsting och regioner.

Bakgrunden till förändringen är bland annat att Västmanland går mot strömmen vad gäller nya fall av klamydia. I Sverige är trenden att antalet smittade personer minskar. I Västmanland ökade däremot antalet smittade i fjol jämfört med 2015 – från 1 014 klamydiasmittade 2015 till 1 032 fall 2016.

Totalt i Sverige anmäldes 36 205 fall av klamydia under 2016 – siffran för 2015 var 37 826.

Stephanie Bruksgård, ledamot i regionfullmäktige för Moderaterna i Västmanland, kommenterar utvecklingen av klamydia i Västmanland:

– Vi tycker att man ska centralisera smittspårningen. För att bli duktig på partnerspårning behöver man kunskap, intresse, tid och en tillräcklig mängd smittspårningsärenden. Om man centraliserar det till ett ställe i landstinget frigörs tid ute på ungdomsmottagningar och vårdcentraler, tid som kan gå till att träffa patienter i stället. Data som regionen har talar för att även kuratorer får fler uppgivna kontakter än sjuksköterskor/barnmorskor och läkare vilket leder till en bättre smittspårning.

Det är fortfarande betydligt fler tjejer än killar som testar sig för klamydia.

– Killar upplever att de inte har en naturlig mottagning där de kan testa sig, på samma sätt som tjejer, vilket är en brist, säger Monica Ideström, utredare på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Många killar testar sig dock med stöd av internet. Region Västmanland erbjuder gratis klamydiatest via 1177.se.

Ungdomsmottagningarna i länet samt ett stort antal skolor delar ut gratis kondomer till alla ungdomar som ett sätt att minska könssjukdomar.

Enligt smittskyddslagen klassas klamydia som en allmänfarlig sjukdom (tillsammans med bland annat könssjukdomarna gonorré och syfilis samt salmonella, smittsam gulsot, tuberkulos och HIV).

Med alla allmänfarliga sjukdomar följer kravet att sjukvården måste försöka spåra hur patienten har blivit smittad – i fallet klamydia för att även kunna behandla den smittades alla sexpartners för att kunna testa och behandla även dem, om de blivit smittade, för att försöka minska sjukdomens utbredning.

Mer om klamydia

Klamydia är en vanlig könssjukdom i Sverige som orsakas av en bakterie och sprids framförallt genom oskyddade samlag, antingen vaginalsamlag eller analsamlag. Klamydia kan leda till sterilitet, framför allt hos kvinnor.

Det är mycket vanligt att man inte märker att man fått klamydia. Men om man får symtom brukar de komma en till tre veckor efter att man har smittats.

De vanligaste symtomen hos kvinnor är: sveda när man kissar, flytningar som kan lukta illa, mellanblödningar eller samlagsblödningar, ont nertill i magen.

Män kan få: sveda när man kissar, flytningar från urinröret, svullnad och värk i pungen.

Klamydia behandlas effektivt med antibiotika.

Källa: 1177.se