Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre tider väntar för ABB-koncernen

ABB-koncernen redo-visar ett något sämre resultat för 2010, men det finns också glädjeämnen i torsdagens rapport som talar för att 2011 blir betydligt bättre.

Fjärde kvartalet var mycket starkt och orderstocken vid årsskiftet var den största i koncernens historia.

– Under 2010 såg vi en successiv förbättring, säger Sten Jakobsson, vd för ABB Sverige. Vi räknar med en fortsatt stark efterfrågan inom alla områden under de närmaste åren.

För enheterna i Västerås, bland andra Robotics, Machi-nes, Cewe-Control och Mining, som ligger tidigt i konjunkturcykeln, ökade orderingången med mellan 14 och 34 procent. Sten Jakobsson räknar med att industri-investeringarna fortsätter att öka och det betyder goda tider för enheterna inom automationsdivisionerna.

Särskilt Robotics har upplevt en riktig berg– och dal-bana de senaste åren. I samband med finanskrisen i september 2008 försvann hälften av kunderna i ett slag, och förra året ökade orderingången med hela 90 procent.

I år räknar man med med att tillverka 10000 robotar. Det beror på att bilindustrin återhämtat sig, men också på att man hittar nya användningsområden.

Kraftdivisionerna har haft tuffare tider, orderingången var låg under 2008 då många stora infrastrukturprojekt sköts framåt i tiden. Det har påverkat intäkterna under 2010. Nu ser det ljusare ut även på den fronten, vilket kommer att synas i koncernens resultat i flera år framöver.

– Vi har tagit hem flera stora projekt i Nordeuropa den senaste tiden, säger Sten Jakobsson. Stora investeringar i elnät runt om i världen kommer också att påverka ABB positivt.

Han framhåller att den svenska delen av ABB bidragit på ett bra sätt till koncernens resultat. Med ett stort undantag, ett misslyckat kabelprojekt i Nordsjön har kostat ABB 775 miljoner kronor. En riktig stjärnsmäll som Sten Jakobsson uttrycker saken.

För att bibehålla god lönsamhet fortsätter ABB med att sjösätta sparprogram. Ett tidigare på 3 miljarder dollar avslutades under 2010, nu lanseras ett nytt på 1 miljard dollar för 2011. Ungefär en fjärdedel av besparingen ska ske genom ”optimering av verksamheten geografiskt”.

Det betyder i klartext att viss verksamhet kommer att flyttas till länder med lägre kostnader.

Men Sten Jakobsson säger att man måste se det i ett större sammanhang.

– Vi måste ha lokal tillverkning i länder där vi är verksamma, säger han. Vi skulle till exempel inte kunna sälja till Kina om vi inte tillverkade en viss del av produkterna där.

I dag har ABB Sverige cirka 8700 medarbetare på mer än 30 orter. Några större förändringar när det gäller antalet anställda är inte att vänta.

– Om vi gör ett bra jobb kommer vi om fem år att ha lika många medarbetare som i dag, säger Sten Jakobsson.

Men med en stor skillnad, i takt med ABB satsar på produkter med ett ökat förädlingsvärde kommer andelen verkstadsarbetare att minska och antalet ingenjörer att öka. Bo Lundkvist