Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bättre vore om riksdagen kunde vara mindre klåfingrig och låta de lokala politikerna prioritera mer själva.

Omvalen i Västra Götaland och Örebro borde handla om lokala frågor. Men i praktiken kan resultatet betyda mest för rikspolitikern Håkan Juholt.

På söndag är det omval i Västra Götaland och i en valkrets i Örebro. Västra Götaland är en stor region med många väljare. Men intresset för valet verkar måttligt.

Valdeltagandet kan bli lågt. De pinsamma misstagen som gjorde att Valprövningsnämnden beslutade om omval verkar inte ha hindrat nya problem. En del röstkort har inte skickats ut och Feministiskt Initiativ har JO-anmält Länsstyrelsen i Västra Götaland för brister i samband med omvalet.

Suck, låt oss åtminstone hoppas att valet går rätt till den här gången. Kritiken har också handlat om vilka som får rösta. Statsvetarprofessorn Sören Holmberg menar att det snarare handlar om nyval än om omval, då röstlängden förändras. Besvikna väljare som har flyttat och därmed förlorar sin rösträtt klagar. Sören Holmberg tycker till och med att Valprövningsnämnden skulle ha rätt att flytta ett mandat utan omval.

Kritiken är överdriven. Millimeterrättvisa går sällan att uppnå, det är ändå rimligt att förnya vallängden även om några som fick rösta i valet i höstas då inte får rösta i omvalet. Det kan inte bli alldeles samma väljare även om det kallas omval. Några dör faktiskt och förlorar bevisligen sin rösträtt. Det vore stötande att inte låta dem som fyllt 18 år efter septembervalet rösta i omvalet. Sämre vore ändå att låta Valnämnden på egen hand flytta mandat mellan partier. Då är det mindre dåligt att låta väljarna rösta en gång till.

Omvalet kan vara ett sätt att pröva hur skilda valdagar skulle fungera i praktiken. De borgerliga partierna har velat återgå till ordningen innan enkammarriksdagen infördes 1970 och skilja på riksdags- och kommunval. Tanken är att de lokala frågorna skulle betyda mer om det inte samtidigt var riksdagsval. Motargumentet är att valdeltagandet skulle sjunka och att många väljare kan ta tillfället i akt att proteströsta mot regeringen snarare än att låta de lokala frågorna avgöra.

Rikspolitikerna har varit synnerligen aktiva i omvalskampanjen. I går uppträdde de fyra borgerliga alliansledarna gemensamt. Socialdemokraternas nye ledare Håkan Juholt har rest runt och utmanat statsminister Fredrik Reinfeldt på debatt.

Det kan vara nödvändigt att partiledarna deltar aktivt för att höja valtemperaturen och därmed valdeltagandet. Men än bättre vore om riksdagen kunde vara mindre klåfingriga och låta de lokala politikerna prioritera mer själva. Sjukvård sköts av regionen i Västra Götaland och är en viktig fråga för väljarna. Men mycket är styrt av statliga regler och av riktade bidrag. Då kan det vara förståeligt om väljarna inte tycker att det spelar så stor roll vem som administrerar sjukvården i regioner och landsting.

Visst kan valet bjuda på lokala överraskningar. Ett parti som är mot trängselavgifter för bilister i Göteborg kan slå sig in och ett lokalt Sjukvårdsparti får enligt Sifo svårt att hålla ställningarna.

En Sifomätning spår jämnt lopp mellan blocken i Västra Götaland och att Sverigedemokraterna behåller sin röstandel från valet i höstas. I Örebro har det varit hårda tag mellan främst Socialdemokraterna och Folkpartiet.

Rikspolitiken lär dock slå igenom, i synnerhet när partiledarna har varit så aktiva. Valet kan därför betyda mest för Håkan Juholt. Resultatet kan sätta bilden av den nye ledaren för Socialdemokraterna.