Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäva månde de svenska statsfinanserna!

Lars Ohly som finansminister? Det önskade sig ett flertal av deltagarna på Vänsterpartiets kongress i helgen. Har han för avsikt att driva den politik som kongressen vill att partiet ska driva kan det bli en dyr historia. Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön låter förvisso tilltalande men vem som ska betala kalaset hade kongressen inget svar på.

Vänsterpartiets kongress den gångna helgen kunde stundtals tas för en återförening av det strävsamma komikerparet Magnus och Brasse. Bland annat kunde den indignerade tonen hos barnombudsmannen i Varning för barn höras i Gävle konserthus.

Lägg därtill utformningen av kongressens paroll – Håll ihop – som såg ut som byggklossar i glada färger, som vore de lånad rekvisita från det populära barnprogammet Fem myror är fler är fyra elefanter.

För att hålla liv i illusionen att den rödgröna oppositionen är överens och håller ihop, gästade såväl Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin som Miljöpartiets båda språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand tillställningen. Nåja, de är i alla fall överens om att hålla ihop mot den borgerliga regeringsalliansen, liksom att skjuta besvärande och potentiellt eldfängda spörsmål på framtiden. Därutöver är det lite si och så med att överensvarandet.

En del av kongressens beslut tyder på att Vänsterpartiet nu vant sig vid att varai opposition eller att vara utan minister-poster. Eller så har den senaste tidens opinionsmätningar, i vilka de rödgröna ligger i ledningen, bidragit till att partiet blivit övermodigt. Många beslut har tydliga drag av populism, utan förankring i den ekonomiska verkligheten. Ett parti i opposition eller utanför regeringen behöver ju aldrig ta ansvar för en dylik politik och skaka fram finansiering till den.

Ändå var det ett flertal kongressdeltagare som hade ministerposter på önskelistan om det blir maktskifte efter valet. Och inte vilka poster som helst. Eller vad sägs om önskemålet om Lars Ohly som finansminister? Bäva månde de svenska statsfinanserna om det är Vänsterpartiets ekonomiska politik han i så fall har för avsikt att driva!

Kongressen körde över sin partiledning i ett flertal frågor. Bland annat vill man att partiet i valrörelsen ska driva frågan om sex timmars arbetsdag – med bibehållen lön. Det är löneökning som heter duga! 33 procent per arbetad timme. Vem skulle inte vilja ha det? Vem som ska betala kalaset hade dock kongressen inget svar på – om den ens ställde sig frågan.

Hur kongressen har tänkt sig att partiledningen ska driva kravet står emellertid skrivet i stjärnorna. Inte ens Lars Ohly tycker att det är realistiskt och kommer knappast att ens kunna använda det i byteshandeln med de övriga rödgröna.

En annan fråga som partiet tänker driva i valrörelsen är en tredelning av föräldraförsäkringen. Vänsterpartiet vill alltså bestämma hur varje barnfamilj ska fördela ledigheten för att vara hemma och ta hand om barnen. Detta må tilltala kvoterings-ivrarna men inte alla de småbarnsföräldrar, som gång på gång, i undersökning efter undersökning, säger att de själva vill bestämma hur de vill dela på föräldraledigheten.

Partiet är, likt drömmarna om att bygga luftskepp och att förstatliga alla banker, uppe och svävar i det blå.