Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedragare fast för falska fakturor

Västmanlandspolisens bedrägerienhet är på väg att rulla upp en härva med bluffakturor. Två västeråsföretag har de senaste åren skickat ut drygt 900 misstänkt falska fakturor på tillsammans bortåt 6 miljoner kronor.

Västerås. Företrädarna för bolagen, en 24-årig Västeråskvinna och hennes 51-årige styvpappa, är båda delgivna misstanke på grovt bedrägeri.

– Vi har haft förhör med de misstänkta, båda nekar till att ha gjort något brottsligt, säger Björn Sidenhjärta, kriminalinspektör vid bedrägerisektionen i Västerås.

Den misstänkta fakturabluffen inleddes 2012 när västeråsarna köpte ett bolag i Göteborg. Det bolaget försattes i konkurs förra året, men då var verksamheten redan överflyttad till ett nytt företag. Det bolaget försattes i sin tur i konkurs i Västmanlans tingsrätt i juli i år.

Vid konkursen hade bolaget enbart ett bankkonto med drygt 33 000 kronor i tillgångar. Skulderna uppgick till drygt 200 000 kronor.

I det första bolaget ska minst 750 fakturor skickats ut medan, åtminstone, drygt 150 fakturor har skickats ut från det andra. Totala fakturabeloppet är närmare 6 miljoner kronor.

Många fakturor är betalda, medan andra har reklamerats. Fakturorna har gett sken av att företagen har köpt annonsplats på en internetsajt.

– Många av företagen som fått en faktura har aldrig beställt annonsplatsen, konstaterar Björn Sidenhjärta.