Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedragare försökte blåsa honom i bilaffär

Allt fler anmäler till polisen att de utsatts för bedrägeri. Många brott sker på internet. Erik Johansson höll på att bli lurad när han skulle sälja bilen på Blocket.

– Jag var ivrig att få bilen såld: vi ska köpa en ny, säger Erik Johansson.

Kanske var det därför han inte såg varningssignalerna.

För de fanns där, kan han konstatera efteråt. Varför kunde personen som skickat sms och visat intresse inte nås på telefonnumret? Varför skedde konversationen på engelska när mejladressen lät svensk? Och varför skulle någon i ett annat land vilja köpa en bil i Sverige?

– Till sist var det min fru som reagerade på att något inte stämde och jag avbröt affären i tid.

Han googlade och fann information om en typ av bedrägeri som stämde in: Bedragaren låtsas vara intresserad av en bil, påstår sig föra över köpesumman plus fraktkostnad till säljaren via betaltjänsten Paypal.

En falsk kvittens skickas som bevis. Säljaren uppmanas att snabbt boka och betala fraktfirman som ska transportera bilen utomlands. Frakten påstås kosta över 10 000 kronor.

Bedragaren stressar om att det är bråttom och får säljaren att lägga ut för frakten. Paypalkvittensen tas som intäkt för att betalningen för bilen och frakten ju är på väg. Men några pengar hamnar aldrig på bilförsäljarens Paypalkonto. Och fraktfirmans uppgifter är falska: pengarna landar hos bedragaren.

Agneta Massaro är chef för den avdelning hos polisen i Västmanland som utreder bedrägerier.

Köp- och säljsajter som Blocket och Tradera är kända jaktmarker för bedragare.

– När man handlar där måste man vara misstänksam. Bland annat kontrollera att försäljaren har skött sina affärer tidigare. Mitt råd är att undvika att skicka pengar och varor och i stället genomföra affären öga mot öga.

Förutom den typen av bedrägerier förekommer ofta att bedragare beställer varor i butiker på internet och använder falska personuppgifter.

Med hjälp av ett förfalskat körkort hämtas varan sedan på utlämningsstället: fakturan skickas någon dag senare till den intet ont anande person som blivit id-kapad.

Det finns inget sätt att skydda sig mot att få sin identitet stulen, enligt Agneta Massaro.

– Nej, tyvärr gör det inte det, inte så länge det är enkelt för vem som helst att få ut andras personnummer.

Många bedrägerier hade ändå inte behövt ske, menar Agneta Massaro som efterlyser större misstänksamhet – även hos postpersonal.

– De borde titta noggrant på personnumret på körkortet och på den som hämtar ut paketet och reagera om det inte verkar stämma överens.

– Vi kan inte utreda bort den här typen av brott. Vi måste förebygga att det händer och alla måste hjälpas åt.

Så minskar du riskerna

Många bedrägerier sker på köp och sälj-sajter. Blocket upplyser om tips för att undvika att bli lurad. Tekniska lösningar finns, men det handlar främst om attityd. Så här skriver Blocket:

Var extra vaksam...

Om erbjudandet låter för bra för att vara sant.

Om motparten stressar dig att genomföra affären.

Lämna aldrig ut ditt bankkonto eller kreditkortsnummer.

Vid stora belopp - göra upp affären på en bank eller använd bank-/postväxel.