Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedragare hotar till sig tusenlappar på internet

Bedragare på internet använder polisens logotyp för att hota till sig tusenlappar. Bedrägeriet har drabbat många västeråsare under den senaste tiden.

Bara under de senaste veckorna har 10 personer polisanmält bedrägeriet, bara i Västmanland. Hur många som lurats att betala, och sedan inte polisanmält, är däremot okänt.

Bedrägeriet är enkelt. När surfaren kommer in på vissa sidor kommer det upp ett litet extra popup-fönster med en hotfull text.

– Det brukar stå ungefär så här: ”Du har kommit in på en olaglig sida. Om du vill slippa åtal så ska du betala in 1 000 kronor för att din dator ska låsas upp,” berättar Johanna von Wowern, pressekreterare vid Västmanlandspolisen.

Det hotfulla förstärks av att den svenska polisens logotyp finns med. Men en logotyp är enkel att kopiera.

– Men det är naturligtvis inte polisen som står bakom detta. Polisen arbetar aldrig på det sättet.

I de flesta fall låser sig datorn när popup-fönstret dyker upp. Då kan du behöva göra en ominstallation.

Summan som krävs verkar variera. Ibland talas det om 500 kronor, ibland om 1 000.Detta bedrägeri har förekommit tidigare.

– Men efter en lugn period verkar det nu har kommit en ny våg.Johanna von Wowerns råd är enkelt:

– Betala inte! Polisanmäl!