Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bedragare köpte bil – Magnus kan få betala

När västeråsaren Magnus Pettersson och hans sambo kom hem från semesterveckan i Turkiet hittade han några brev i brevlådan som överraskade honom rejält.

Bland annat hade han beviljats en kredit av banken DnB Nor på 109400 kronor och att han hade köpt en begagnad Volvo S60R, en riktig värstingbil, hos Jonsson Bil i Örebro.

Fast han har varken begärt att få kredit eller köpt bil – i verkligheten. Men bilen var uthämtad och betalningskraven har han kvar.

Sommarsemestern för Magnus Pettersson och hans sambo ägnades till största delen åt att renovera villan. Men efter allt regnande bestämde sig paret för att fredagen den 13 augusti unna sig en solvecka i Turkiet.

Där slog magsjukan till och Magnus fick tillbringa några dagar på det lokala sjukhuset.

– Vi fick ju en chock när vi kom hem och såg alla de här breven, berättar Magnus. Jag hade också fått ett ägarbevis på bilen från Transportstyrelsen och ett försäkringsbevis från Trygg-Hansa.

– Jag ringde direkt till polisen i Västerås och berättade vad som hänt och bad dem efterlysa bilen. Men de sa att det inte gick eftersom det inte var fråga om en bilstöld. I mina öron låter det ju konstigt.

– När vi letade bland alla papper upptäckte jag så småningom att jag saknade ett id-kort som jag normalt sett inte använder. Jag tror att någon har kommit över id-kortet och utgett sig för att vara mig, fått ut krediten och köpt bilen för att sedan försvinna. Köpet gjordes den 12 augusti, alltså dagen innan vi åkte till Turkiet. Men det är också märkligt att köparen av bilen betalade 20 procent kontant i handpenning.

– Jag har svårt att tro att den som lurat till sig bilen kommer att kunna sälja den. Det är en väldigt speciell Volvomodell, med bland annat en oerhört stark motor. Det jag kan misstänka är att någon har köpt in en krockskadad bil av samma modell från till exempel Tyskland och använder delar av bilen från Örebro till den. Men jag vet ju inte …

I ett försök att reda ut alla turer besökte Magnus Pettersson i torsdags Jonsson Bil i Örebro för att träffa den säljare som sålt bilen till den falske Magnus, bara för att få ett intyg på att det inte var han som köpt bilen och hämtat ut den.

Det var inget problem, säljaren kunde direkt säga att det – inte – var Magnus Pettersson, men han ville inte uttala sig i massmedia. Även Jonsson Bil har polisanmält det misstänkta brottet.

På DnB Nor, som godkände krediten, beklagar man förstås det inträffade. Men banken kommer att fortsätta att skicka räkningar till Magnus tills det misstänkta brottet är utrett.

– Om det kommer in någon som har en legitimation som ser ut som den man har framför sig och dessutom skriver under de papper som behövs så går det inte alltid att skydda sig mot den här typen av bedrägerier, säger Pernilla Stening på DnB Nor i Stockholm.

– Men vi ska göra vad vi kan för att hjälpa till.

Ärendet är nu överfört till polisen i Örebro där det misstänkta brottet begicks.

Enligt polisen står inte bilen som spärrad eller efterlyst ännu. Det beror på att bilen är utlämnad från bilfirman till någon som visat upp en legitiomationshandling som man trott varit korrekt.

– Det måste utredas mer innan man kan spärra bilen och göra en bedömning hur vi ska agera. Ytterligare information är också på väg hit till Örebro från Västerås. Det är rubricerat som bedrägeri och urkundsförfalskning, säger Mats Nylén, informatör hos polisen i Örebro.

– Om Jonsson Bil hade kontrollerat legitimationen noggrannare hade de märkt att bilden på legitimationen inte överensstämde med personen som de överlämnade bilen till. Både verkstadschefen och bilförsäljaren sa direkt att jag inte var personen som köpte bilen, säger Magnus Pettersson.