Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Befolkningsökningen stannar av

I dag har FN bestämt att jordens befolkning når sju miljarder. Egentligen är det förstås ingen som vet när det händer.

Statistiken i världen är osäker på många håll.

Men de stora dragen stämmer. Många oroar sig över att folkökningen i absoluta tal går för fort. Så sent som 1927 var världs-befolkningen ”bara” två miljarder. Fler människor ökar pressen på miljö och naturresurser.

Det fanns dock mycket större skäl för oro för några tiotal år sedan. Då var folkökningen snabb i stora delar av världen. De senaste åren har det genomsnittliga antal barn en kvinna föder minskat kraftigt i stora delar av världen, inklusive Latinamerika, arab-världen, Sydostasien, Indien och Bangladesh.

De höga födelsetalen finns nu endast i Afrika söder som Sahara och i länder med krigsliknande förhållanden, som Pakistan, Afghanistan eller Palestina.

Fred, längre och bättre utbildning särskilt för flickor är de stora nycklarna till minskade födelsetal. Även i Afrika finns tecken på att födelsetalen har börjat sjunka och på ökad ekonomisk tillväxt. Därför finns anledning att vara optimistisk och tro att befolkningsökningen fortsätter att stanna av. Men det kräver att krigen upphör, utbildningen förlängs och att tillgången till familje-planering förbättras. Här kan svenska och andra biståndsinsatser betyda mycket.

Befolkningsökningen har en lång bromssträcka. I dag beror den till synes snabba ökningen mest på att vi lever längre och på att det tidigare föddes många barn i de flesta länder. Framtidens problem handlar snarare mer om att klara pensioner och sjukvård än om att det föds för många barn.