Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Behoven av jobbkompetens är stort – så ska näringsliv och politiker få bukt på problemet

Både näringsliv och politik måste bli snabbare för att möta kompetensbehoven. Det, och mycket annat, diskuterade företrädare för näringsliv och politik i en fullsatt sal under Sveriges första kompetensriksdag förra veckan.

– Vi är mycket nöjda med uppslutningen och innehållet i förmiddagen och hoppas att det ska ge konkret effekt framöver. Helt klart behövs en mötesplats för att diskutera den här typen av frågor. Vi siktar på en uppföljning nästa år, säger Samuel Strömgren, projektledare för Sveriges kompetensriksdag.

Läs mer: Länsinitiativ ska skapa massor av jobb – via Sveriges första kompetensriksdag

Johan Waller, grundare för Centigo som hjälper ledande företag och organisationer genom kritiska förändringsprojekt, satte agendan genom att konstatera att lärandet är livslångt och att ett yrkesliv kommer att rymma flera olika karriärer. Han menar att morgondagens vinnare är företag som gillas av människor. Däremot kommer många arbeten att försvinna när algoritmer löser det människan gör, fast bättre och snabbare. De har, menar Johan Waller vidare, rationaliserat bort inköp, marknadsföring och ekonomifunktioner genom att låta tekniken välja de smartaste vägarna.

Johan Albertsson, från Atlas Copco, pekade på en skriande brist på alla typer av teknisk kompetens. För att lösa problemen akut, snabbutbildar Atlas Copco internt. Åsa Ericsson (S), som var en av arrangörerna av kompetensriksdagen, passade på att fråga vad politikerna kan göra för att underlätta integration av kompetens. Johan Albertsson menar att man måste skapa en enkel tjänst för matchmaking mellan företagens önskemål och personers kompetens.

Läs mer: Rekordstort behov av arbetskraft i Västerås: "Just nu går utvecklingstakten väldigt fort"

Sophie Berg, som jobbar med arbetsmarknadskunskap hos Jobba i Västerås, möter årligen tusentals ungdomar som ska välja utbildning. Hon fick deltagarna att både nicka instämmande och se lite skrämda ut när hon konstaterade:

– 65 procent av barnen som börjar i första klass idag, kommer att jobba med yrken som inte finns idag.

Förmiddagen avrundades med att moderatorn Mia Odabas bad om ett vallöfte vardera från arrangörerna. Här var Irene Wennemo (S), stadssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet och moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, Jessica Polfjärd (M), rörande eniga – näringslivet har bäst bild av vad som behöver göras, därför behöver politiker jobba närmare dem för att underlätta kompetensförsörjningen.

Sveriges kompetensriksdag arrangerades av socialdemokraterna och moderaterna från Västmanland tillsammans med Västmanlands styrkeområden Automation Region, Energy Competence Center, Järnvägsklustret och Välfärd och hälsa.