Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Belinda blev drogad på krogen

Polisen uppmanar alla krogbesökare att hålla koll på sina glas. 19-åriga Belinda Persson drack en halv drink och blev utslagen.

– Jag såg dubbelt, allt var upp och ner. Det var den obehagligaste känsla jag haft i hela mitt liv. Sedan svartnade det för ögonen, säger hon.

Hon hade inte tänkt att gå ut och roa sig den där lördagen för snart två veckor sedan, så när hon ändå följde med kompisarna var hon så gott som nykter.

Hon hade druckit två små glas vin och fruktsoda till maten under kvällen. Vid midnatt gick sällskapet in på Blue Moon Bar och Belinda Persson beställde en drink i baren.

Efter att ha druckit hälften började hon svettas kraftigt och må illa. Hon ställde aldrig ifrån sig drinken, säger hon, men tror att någon enkelt kunnat lägga något i glaset i trängseln och mörkret.

Hon tog sig till toaletten för att kräkas och försökte ringa efter hjälp. Men det gick inte. Hon slocknade.

Efteråt har hon fått veta att vakterna fann henne på toaletten vid stängningsdags.

Av en lycklig slump kom hon i kontakt med vänner som tog med henne hem till sig. Vad som kunnat hända annars vill hon knappt tänka på.

Under natten som följde hade Belinda kramper och andningssvårigheter. Dagen därpå mådde hon också dåligt och uppsökte akutmottagningen på kvällen för provtagning. Det syntes inga spår av droger, men det är inte konstigt.

Många droger går snabbt ur blodet. Läkaren sade att symptomen tydde på att Belinda fått i sig GHB – drogen som länge förknippats med våldtäkter och rån.

Den 27 maj varnade polisen krogbesökare i en artikel i VLT. Två personer hade anmält att de drogats. Prover visade att kvinnan hade heroin i kroppen, och mannen ett narkotikaklassat läkemedel. Nu har det alltså hänt igen.

Offren har varit på olika Västeråskrogar och polisen uppmanar därför alla krogbesökare att hålla uppsikt över sitt glas.

I inget av dessa fall har offret lyckligtvis råkat ut för någonting mer i sitt försvarslösa tillstånd, enligt Per-Erik Lundberg, narkotikapolis vid Västmanlandspolisen.

– Den här typen av brott är svårutredda. Många offer känner skuld och skam och uppsöker inte sjukvården förrän efter några dagar, säger Per-Erik Lundberg.

De väntar också med att polisanmäla. Eftersom alla synliga spår av drogen snabbt går ur kroppen finns det sällan bevis.

Samtidigt måste polisen också ta med i beräkningen att anmälaren kan vara en person som blivit för full och tror att hon/han drogats.

Varje år får Västmanlandspolisen in 7–8 anmälningar. Per-Erik Lundberg räknar med ett stort mörkertal.

Belinda Persson tänker aldrig mer dricka en drink på krogen:

– Jag hade ändå tur med tanke på vad som kunde ha hänt. Jag kunde ha dött i värsta fall.

Drogad? Gör så här!

Om du tror dig ha blivit drogad på krogen kan du underlätta för polisen.

1. Är du vid medvetande: ta hand om glaset så kan polisen säkra spår.

2. Larma polisen.

3. Uppsök akuten snarast för provtagning. De flesta droger som används för att försätta en person i försvarslöst tillstånd inför ett rån eller sexuellt övergrepp lämnar bara spår i urin och blod kort tid.

"Våldtäktsdroger"

GHB – kallas också våldtäktsdrogen. Är ursprungligen ett narkosmedel men används inte medicinskt

i Sverige längre.

Rohypnol – tillhör gruppen bensodiazepiner och används vid behandling av ångest.

Ketamin – ett kirurgiskt bedövningsmedel.

Vill du veta mer: Gå in på: www.can.se