Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengt-Åke Nilsson (FP): Äldreomsorgen prioriteras högt

61 år och alltför ung för att vara ordförande i äldrenämnden, hävdar Ingemar Hernefeldt. Men ungdom är ett övergående problem, om jag har hälsan kommer jag under kommande mandatperiod att fylla 65.

Trots min påstådda ungdom har jag under denna mandatperiod lyckats få Västeråsalliansen att hårdsatsa på äldrenämndens verksamhet. Vi har byggt bort köerna till kommunens äldreboenden. Vi har satsat på en kraftig ökning av hemtjänsten. Inte minst viktig är reformen om den dubbla valfriheten; att kunna välja utförare men också få makten över vad hemtjänsten ska göra vid sitt besök.

Ett problem har varit för många olika personer från hemtjänsten. Risken att hemtjänstkunden väljer någon annan utförare har framtvingat en tydlig förbättring. Hemtjänsten har i nöjd-kund-mätningar successivt fått allt bättre betyg och efterfrågan av hemtjänst ökar. Detta är två exempel på reformer som äldrenämnden genom högre budgetramar fått möjlighet att genomföra under denna mandatperiod.

Förvisso saknas inte utmaningar på äldreområdet. Jag ser gärna ännu mer resurser till att tillförsäkra att utförarna av äldreomsorg verkligen levererar vad de lovat. Detta gäller till exempel den självklara rätten till utevistelse. Den utförare som inte klarar detta med dagens personal måste öka personalstyrkan. Och dessutom att fler får bifall på ansökan till äldreboende.

Hernefeldt ställer verksamheten på Västerås flygplats mot äldreomsorgen. Allt är inte lika enkelt som i Hernefeldts värld. Till exempel vill alla partier ha kvar pilotutbildningen. Om annan flygverksamhet läggs ned och pilotutbildningen blir kvar kostar denna 13,5 miljoner kronor per år – inte så långt från de 15 miljoner som hela dagens verksamhet beräknas kosta netto varje år.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel