Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengt-Åke Nilsson (FP): Nödvändigt med satsningar på lärarlöner många år framåt

Äntligen fick jag då svar av Staffan Jansson (S) i kommunfullmäktige och i VLT september på mina frågor om det dåliga löneutfallet för lärarna i Västerås.

I debatten i Kommunfullmäktige medgav Jansson att utfallet i 2011 års lönerevision blev lite väl dåligt. Men det var så dags då att inse att insatserna från det rödgröna varit för dåliga med orimligt låg löneutveckling för Västeråslärarna som följd.

Jansson vill i VLT att jag ska ikläda mig lite ödmjukhet då han funnit det inte helt enkelt att höja lönerna för lärarna. Det kan jag väl kosta på mig.

Jansson har rätt i att det var först 2010 som Västeråsalliansen påbörjade lönesatsningen på lärarna i Västerås. Åren innan prioriterade Västeråslliansen verksamheten inom skolan. Till skillnad från jämförbara kommuner tilläts budgeterna för skolan i Västerås att öka under de ekonomiskt tuffa åren. Här behövdes inga uppsägningar inom skolan, vilket var fallet i många andra kommuner. Detta är det främsta skälet till att satsningarna på att höja lärarlöner fick anstå till 2010.

2010 blev ett år med förhållandevis god löneutveckling för lärarna, endast två kommuner i landet hade högre löneutveckling än Västerås. Västeråsalliansens planer var att satsningen skulle fortsätta även kommande år.

Men genom att de rödgröna tog över styret i Västerås efter valet blev det bara en ettårssatsning på lärarlönerna i Västerås. Nu får vi hoppas att insikten hos de röd-gröna, att utfallet 2011 blev alldeles för dåligt, leder till att detta rättas till 2012 och åren framöver.

Jansson hävdar att kommuner där Folkpartiet är med och styr har lägre löneläge för lärarna än andra kommuner. Exemplet Stockholm visar att Jansson har fel, där har under de senaste åren genomförts en jättesatsning på att höja lärarlönerna under ledning av det folkpartistiska skolborgar-rådet Västeråsfödda Lotta Edholm.

Förhållandet är detsamma i kranskommunerna till Stockholm, en nyutexaminerad lärare fick nyligen en månadslön på 29 000 kronor medan dennes handledare i Västerås med många års erfarenhet får nöja sig med 26 400 kronor.

Detta är bara ett av många exempel på att lönerna för lärarna i Västerås måste höjas. Jag kan mycket väl hålla med Jansson om att löner inte är allt. Även annat som arbetsmiljö och möjlighet till kompetensutveckling är viktigt för att kunna både behålla de som jobbar i Västerås i dag och rekrytera nya lärare.

Inte minst med tanke på de närmaste åren med stora pensionsavgångar är det viktigt att Västerås är en attraktiv arbetsgivare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel