Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengt-Åke Nilsson (FP): Svara på frågorna, Staffan Jansson!

Det offentliga samtalet som debatter i tidningar är en viktig del av demokratin. Men det förutsätter att de makthavare som utmanas verkligen svarar. Ett parti utmärker sig härvidlag – Socialdemokraterna. Partiet har sedan flera år, åtminstone i Västerås, en tydlig strategi att enbart svara på debattartiklar som de tror gynnar det egna partiet.

Ett exempel är kommunalrådet Staffan Jansson och frågan om lärarlönerna. Trots uppmaningar att svara vid två olika debatter i kommunfullmäktige och i en debattartikel, VLT den 18 juli, har han inte svarat.

För Folkpartiets del är skolan och lärarna arbetsförutsättningar en ödesfråga för Västerås framtid. Vi som driver därför frågan om lärarnas löner blir båda arga och besvikna när vi ser hur det rödgröna styret i Västerås hanterat frågan i 2011 års lokala lönerörelse.

Därför har det varit självklart att ställa Jansson, ordförande i kommunstyrelsens arbetsgivardelegation och personal- och lönepolitiskt ansvarigt kommunalråd, till svars om skälet till den lönemässigt dåliga behandlingen av Västerås lärare.

De frågor jag ställt i VLT den 18 juli och fortfarande väntar svar på är: Hur såg den politiska kommunledningens prioriteringar i 2011 års avtalsrörelse ut? Vilka grupper skulle man satsa på och vilka skulle man ligga lågt med? Hur såg man i kommunledningen på lärarlönerna? Varför fick lärarna lägst av alla grupper och mindre än kollegorna i övriga landet? Fanns det över huvud taget någon politiskt förankrad prioritering inför lönerörelsen 2011?

Det är lika gott att Staffan Jansson börjar förbereda ett svar. Han kan visserligen välja att inte svara på mina frågor i VLT, men eftersom jag vill ha ett svar kommer jag att lämna i frågorna för hantering i kommunfullmäktige. Och i kommunfullmäktige kan inte Jansson välja strategin att vägra svara på ställda frågor.

Så jag ser fram emot ett svar som jag tror i likhet med mig många av stadens lärare är intresserade av.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel