Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengt G Andersson, SPI: Tala klarspråk om pensionsfrågorna

Tidningen Veteranen har i en enkätundersökning frågat alla riksdagspartier om deras åsikt beträffande statens överföring av de 257 miljarderna som togs från AP-fonderna och som enligt flera experter är orsaken till en negativ avkastning och som i sin tur medfört de minskade pensionerna åren 2009 – 2012.

Alla partier – med undantag av Vänsterpartiet – anser även nu i efterhand att statens uttag ur AP-fonderna var i stort helt korrekt. Man bör väl ställa dessa enkätsvar mot våra olika partiledares undvikande svar just under valåret.

Det vore befriande om politiker vågade tala klartext i pensionsfrågor även under ett valår och då alldeles särskilt våra partiledare.

Den främsta anledningen till att pensionsfrågor, som rör cirka 18 procent av befolkningen, behandlas som något som katten släpat in, är att vi äldre har för liten representation i alla politiska församlingar. Det hjälper inte att enstaka individer protesterar mot vinklade beslut just i äldre- och pensionsfrågor.

Pensionärernas riksorganisation (PRO) och Sveriges pensionärsförbund (SPF) har visserligen många medlemmar men eftersom de inte är några politiska organisatorer når de inga framgångar alls i de viktiga pensionsfrågorna.

Det är anmärkningsvärt att vi i Sverige för ingående debatter om kvinnliga representationer i både politiska och andra sammanhang, men samtidigt så uppenbart bortser från de äldres representation i frågor som ibland till och med uteslutande handlar om just äldre eller pensioner.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel