Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bengt-Göran Fagerström: Sverige ligger redan längst fram i klimatarbetet

Elisabet Strand och Jonas Paulsson skriver:
”I dagarna lanserar vi från Klimataktion ett trepunktsprogram för hur Sverige kan driva en kraftfull klimatpolitik. Vi vill uppmana riksdagsledamöter från länet att ta ansvar för klimatet och arbeta för att göra Sverige till en förebild”.

Med anledning av den artikeln känner jag det angeläget att ställa frågan om det kanske är så att klimatdebatten i Sverige har spårat ur totalt. Jag menar, vi är redan det land som ligger längst framme i det klimatarbete som alla hoppas ska rädda världen från undergång. Räcker inte det?

Det som återstår att göra för oss i Sverige nu är endast de små återstående förbätt-ringarna av utsläppskällorna. Tyvärr är det också de som är de mest komplicerade och därmed de absolut kostsammaste. Vi får alltså lite utbyte för skattepengarna. Gör vi allt vi kan så påverkar det ändå det globala klimatet ungefär lika lite som att låta bli att hälla ut en flaska läsk i Svartån för att den inte skall svämma över.

Ända sedan mitten av 1970-talet har utsläppen av koldioxid från Sverige minskat rejält till skillnad från de flesta andra länder. I dag släpper vi ut mindre än 60 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Bara Kina släppte ut sex gigaton (=100 gånger så mycket) redan 2006 och i dag avsevärt mycket mer. Kalkylen för 2030 är det dubbla. USA ligger god tvåa också med gigantiska utsläpp och Indien är på samma väg med sina stora kolfyndigheter. Varför visar alla dessa miljarder människor så stort ”ointresse” för klimatet? Bryr de sig inte om vad forskarna säger eller har de andra kunskapskällor?

Här i landet är vi vana att både göra och tycka som vi blir tillsagda. Och forskarna vi lyssnar på har sagt att det är fult att släppa ut koldioxid. De forskare som vågar påstå något annat riskerar att snabbt åka ut i ”kylan” och förlora sina forskningsanslag. Vi andra som är fria från sådana beroenden, kan skapa egna åsikter om klimatet genom att läsa på internet. Här finns mycket intressant att läsa om ”jordens historia” och varför solens värmeinstrålning mot jorden varierar. Istider och perioder av värme har avlöst varandra under miljarder år utan att människan kan anklagas för det. Nej, det går inte lika lätt att lura oss längre!

Slutsats: Arbetet för att skydda miljön i närområdet måste alltid vara prio ett. Men frågan är om vi i Sverige måste lägga så mycket pengar på att förbli världsmästarnas mästare i det globala klimatarbetet?

Däremot är det uppenbart för alla att det alltid fattas pengar till förbättringar inom skola, sjukvård, äldrevård, brottsbekämpning, invandrarintegration, med mera.

Läs VLT varje dag så förstår även ni som tvivlar vad jag menar. En omfördelning av resurserna känns angelägen!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel