Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bensinstölder har minskat

Bensinsmitningar var tidigare ett stort problem på dygnetrunt-öppna OK-Q8 på Kopparbergsvägen intill E 18 i Västerås. Nu har det blivit bättre.

– De har minskat jämfört med tidigare, säger Kevin Temiz, biträdande säljchef på macken.

Enligt branschorganisationen Svensk bensinhandel har antalet smitningar från bensinnotan gått ner i hela landet.

– Minskat antal servicestationer är givetvis en förklaring men i huvudsak beror nedgången på att våra medlemmar förbättrat sina rutiner och skärpt säkerhetsnivån, säger Svensk bensinhandels vd Robert Dimmlich i ett pressmeddelande.

Men fortfarande stjäls det bensin och diesel för ungefär 27 miljoner kronor från de mackar där det går att tanka och sedan betala i kassan i butiken. Det senaste året noterades 46 000 smitningar i hela landet och snittvärdet per smitning har ökat från 400 kronor till 585 kronor.

Vid OK-Q8 på Kopparbergsvägen finns bara två kassapumpar kvar.

– Det beror inte på smitningarna utan på att vi nyligen bytt ut pumparna mot nya, säger Kevin Temiz.

Tidigare stals det bensin från macken för tusentals kronor varje månad.

– Nu handlar det om en eller två smitningar i månaden. Förut kunde det vara mellan fem och tio per månad, säger Kevin Temiz.

Oftast slår bensintjuvarna till kvälls- och nattetid. Många gratistankare är så fräcka att de återkommer gång efter annan.

– Vissa har det som rutin, säger Kevin Temiz.

Alla stölder polisanmäls och macken har också videokameror som övervakar bensinpumparna. Att antalet stölder gått ner tror Kevin Temiz beror på att personalen arbetat förebyggande för att få bukt med problemet.

– Vi har blivit noggrannare och håller bättre koll på vilka som vill tanka.