Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergström fruktar sharia-lagar

Islam hotar vårt samhällssystem. Det är grundbulten i SD-ledaren John Bergströms tankevärld.

I kommunfullmäktige är många av de frågor som avhandlas av praktisk natur, och där har John Bergström inte fått något större utrymme för ideologisk debatt. Något fler möjligheter har bjudits i polisstyrelsen för Västmanlands län, där John Bergström är ledamot.

Du efterlyser statistik på etnicitet på gärningsmän. Varför?

– Nej, jag har sagt så här: Jag vill se statistiken för överfallsvåldtäkter i Västmanland, liknande den som finns i Oslo. Där tittar man på det socioekonomiska, vem våldtäktsmannen är, säger han.

Faktum är dock att det den norska statistiken blivit uppmärksammad för – bland annat av Bergström själv på hans Facebooksida – är just att den avslöjar gärningsmännens ursprung.

Enligt andra styrelseledamöter har John Bergström också begärt att få veta vad polisen gör åt ”det muslimska hotet”. Men det förnekar han.

– Jag har inte nämnt något muslimsk hot. Jag är bara kritisk mot islamismen.

Själv beskriver han sig som inkluderande. Som en som motsätter sig särkrav från grupper som vill behandlas annorlunda på grund av att de tillhör en viss ideologi, religion eller folkgrupp.

– Konkret är det så att när man vill införa sharialagar så hävdar vi sverigedemokrater att vi har en lag i Sverige, Svea rikes lag, beslutad i riksdagen. Och den gäller oss alla.

Som tydligast blir Bergströms åsikter på Facebook. Det genomgående temat i hans uppdateringar är att ”den kristna, västerländska civilisationen” och ”den svenska grundkulturen” är utsatt för hot från ”den totalitära ideologin islam”.

Rädslan för sharialagar finns där, men ännu mer beskrivs hotet i termer av kriminalitet. Bergström har publicerat hundratals länkar till tidningsartiklar som handlar om brott där gärningsmannen är – eller kan vara – muslim.

Många inlägg handlar också om svenska mediers feghet, då de vägrar redovisa signalement på misstänkta gärningsmän och därmed döljer det faktum att så många av dem är av utländsk härkomst.

Länkarna leder till traditionella svenska och utländska medier, men också till uttalat invandringskritiska, nationalistiska eller anti-muslimska hemsidor.

Publiceringstakten är hög – ett hundratal uppdateringar i månaden. Ett längre avbrott hade han efter massmordet på Utöya den 22 juli. Då uppdaterade inte John Bergström på en vecka.