Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergström ser ut att ha bluffat sig in i Västeråspolitiken

SD:s ledare i Västerås, John Bergström, ser ut att ha bluffat sig in i kommunfullmäktige.

En skilsmässa och en regelvidrig mantalsskrivning blev hans biljett in i Västerås-politiken.

För att få sitta i ett kommunfullmäktige ska man vara skriven i kommunen. Och skriven ska man vara där man ”regelbundet tillbringar dygns-vilan”.

John Bergström, 44, har sedan många år tillbaka bott på Kungsholmen i Stockholm. Men kort före valet 2010, den 31 augusti samma år, skrev sig John Bergström hos sina svärföräldrar på Skiljebo. Strax därefter ansökte han och

hustrun om skilsmässa.

De ville skiljas utan betänketid eftersom de – som de själva och två andra personer intygar – ”inte levt tillsammans sedan 2008”. Skilsmässan gick igenom i november 2010.

Skilsmässan beskrevs av en partikamrat redan då som en skenmanöver. John Bergström ska enligt särlevnadsintyget ha bott i ett rum och kök

i anslutning till hustruns lägenhet. Men enligt folkbokföringen har han varit skriven på samma adress som resten av familjen ända fram tills han skrev sig hos svärföräldrarna.

Ungefär samtidigt som skilsmässan gick igenom

bytte John Bergström folkbokföringsadress och skrev sig i stället hos partikamraten Zsuzsanna Nagy Lindberg, 58, på Skälby. Hon bor i ett radhus på fyra rum och kök tillsammans med sin 89-årige pappa.

Men när VLT knackar på hos grannarna och visar upp ett fotografi av John Bergström är det ingen som känner igen honom, trots att en av dem uppger sig ha en relativt nära kontakt med Zsuzsanna Nagy Lindberg. Inte heller den 89-årige pappan, som inte pratar svenska, reagerar när VLT:s reportrar visar upp den påstådda inneboenden på bild.

Känns igen gör han där-emot på adressen på Kungsholmen i Stockholm.

– Ja, han bor här med sin familj. Jag ser honom ofta, säger en granne.

Innanför porten sitter också hans namn på brevlådan tillsammans med hans ex-frus.

Paret har i dag tre barn. Det yngsta barnet föddes i början av april, alltså cirka sju månader efter att de ansökte om skilsmässa.

Enligt uppgifter, både från grannar och partikamrater, har han hela tiden bott med sin familj på Kungsholmen. Han har också haft en aktiv roll i bostadsrättsföreningen, där han periodvis varit inblandad i kontroverser.

När VLT knackar på hos Zsuzsanna Nagy Lindberg, som av John Bergström tilldelats en avlönad tjänst som politisk sekreterare i SD:s landstingsgrupp, insisterar hon på att Bergström bor hos henne.

– Ja, han är här, säger hon.

Då vi ber att få träffa honom säger Zsuzsanna Nagy Lindberg att han jobbar kväll.

John Bergström arbetar på ett kraftverk i Märsta.