Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bergström vill ha körkortet tillbaka

John Bergström, gruppledare för SD, förlorade körkortet när han körde i 190 kilometer i timmen på E18. Nu vill han få tillbaka kortet i förtid.

I ett brev till Västmanlands tingsrätt skriver John Bergström att han begär att straffföreläggandet undanröjs ”eftersom föreläggandet ej överensstämmer med Svea rikes lag”.

Bakgrunden är den miss i lagtexten som föranledde att Rikspolisstyrelsen i början av december gick ut till alla polismyndigheter med instruktionen att inga fort-körningsböter skulle skrivas ut på 120-vägar. VLT uppmärksammade lagmissen den 5 januari i år.

Det gäller bland annat sträckan mellan Enköping och Västerås där John Bergström den 12 november körde i 190 kilometer i timmen in mot Västerås. Han fick då böter på 4000 kronor och körkortet indraget i fem månader.

– I sak bestrider jag ingenting. Jag har erkänt fort-körningen och betalat böterna. Det här handlar om ett större perspektiv, att de böter som döms ut ska ha ett stöd i Svea rikes lag, säger John Bergström.

Hur de här ärendena ska hanteras är i dag oklart. Frågan utreds av åklagarmyndig-hetens rättsavdelning.

– De tittar på de här straffförelägganden som redan är skrivna, men har inte kommit med ett beslut än, säger Liselotte Jergard, sektionschef på polisavdelningen vid Riks-polisstyrelsen.

John Bergström skriver i sitt brev till tingsrätten att han om möjligt önskar en skyndsam handläggning av ärendet eftersom hans körkort blivit återkallat och det försvårar för honom att ta sig till sina arbeten.