Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berit föll inte för bluffen i mobilen

71-åriga Berit Alm från Hammarby undrade för ett kort ögonblick om hon hade blivit miljonär. Sedan förstod hon att sms:et hon fick i torsdags kväll var en bluff.

Annons

Det var vid 23-tiden i torsdags som det plingade till i mobilen. Textmeddelandet berättade att hon vunnit 2 miljoner dollar i ett lotteri. Hon uppmanades att texta ”Price” till ett angivet nummer i Frankrike.

Berit blev omtumlad. Hon kom att tänka på att hon sedan länge har två engelska obligationer och funderade på om det kunde vara dem hon vunnit på.

– Sedan tänkte jag att det här är nog lurendrejeri och att jag borde kontakta polisen, VLT eller Phone House där jag har köpt mobilen.

Berit Alm har haft mobil i åtta år. Reklam, även från företag hon inte har haft att göra med, är hon van att få men så kallade Nigeriabrev eller blufflotterier var hon inte bekant med.

– Jag förstår inte hur de har kommit över mitt telefonnummer. Jag är aldrig ute på nätet, har inte ens en dator, säger hon.

Enligt Peter Forsman, ledande expert på inter-netrelaterade bedrägerier, är svaret antagligen enkelt.

– När det gäller lotterierna brukar de pröva nummer slumpvis. Man betalar ju bara för de sms som verk-ligen går fram, säger han.

Därmed går det inte heller att helt försäkra sig om att slippa den här typen av sms-bluffar.