Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Berusad båtägare blev överklagad till hovrätten

Den berusade båtägaren hävdade att han bara stod bredvid sin nyktre kompis som körde båten. Saken gick till Svea hovrätt.

Tingsrätten friade den 43-ärige båtägaren från grovt sjöfylleri i juni 2011 men domen överklagades av åklagare till Svea hovrätt. Hovrätten gör dock samma bedömning som tingsrätten och ser därför ingen anledning att ändra i domen.

Det var under Power Meet 2010 som fyra personer åkte en motorbåt in till Västerås för att besöka bilträffen. Enligt de själva var en av dem med enbart för att kunna köra båten tillbaka, och drack därför ingen alkohol under utflykten.

När de var på väg hem igen genomförde Kustbevakningen en nykterhetskontroll där det visade sig att den 43-årige ägaren av båten var rejält alkoholpåverkad. Utandningsprovet visade 0,62 milligram/Liter vilket motsvarar över en promille. Personen som fanns med på båten för att köra var nykter.

Kustbevakningen uppger dock att de sett den alkoholpåverkade båtägaren stå bakom rodret. Den 43-årige mannen säger att det är möjligt att han stått bakom rodret men endast för att visa den nyktre mannen var olika reglage satt.

Tingsrättens gör bedömningen att bara för att 43-åringen stått bakom ratten behöver det inte varit han som framfört båten. Hovrätten gör i det här fallet samma bedömning som tingsrätten och 43-åringen frias från misstankarna om grovt sjöfylleri.