Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Beslut: Sex vargar ska skjutas i Västmanland

På torsdagseftermiddagen beslutade länsstyrelsen att tillåta licensjakt på sex vargar i länet. Sammanlagt får 22 vargar skjutas i Västmanland och angränsande län i regionen.

Annons

Licensjakten kommer att inledas den 2 januari nästa år och pågå som längst till och med den 15 februari. Jakten i Västmanland får endast bedrivas inom Kölstareviret, vars utbredning ligger norr om Köping, öster om Kolsva och väster om Hallstahammar och Surahammar och söder om Färna och Ramnäs.

Länsstyrelsen i Västmanland konstaterar att "Kölstareviret har en historia av skador på tamdjur och av att ha orsakat oro för människorna i närområdet. Enligt det senaste årets inventering finns det heller ingen genetiskt viktig varg i området."

Läs mer: Besvikna jägare vill se betydligt större jakt – "Skjut 166 vargar"

I Mellersta rovdjursförvaltningsområdet har de berörda länsstyrelserna fattat beslut om att sammanlagt 22 vargar får skjutas, fördelat enligt följande:

· Västmanland – 6 vargar

· Örebro – 2 vargar

· Dalarna – 6 vargar

· Gävleborg – 2 vargar

· Värmland – 6 vargar

Länsstyrelserna uppger i sitt beslutsunderlag att huvudsyftet med licensjakten "är att minska tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg där den är som störst, för att konflikter mellan människa och djur ska minimeras".

Enligt §9 i Jaktförordningen får vargen jagas från och med en timme före solens uppgång och en timme efter solens nedgång, På natten får jakten endast bedrivas som vaktjakt eller smygjakt.

I beslutet skriver länsstyrelserna att besluten om licensjakt är fördelade över länen så att jaktuttaget inte ska påverka den svenska vargsatammen negativt. Länsstyrelserna påpekar att Naturvårdsverket delegerat rätten att besluta om licensjakt till vissa länsstyrelser med motiveringen att rovdjurspolitiken ska vara regionaliserad.

Här finns beslutet om licensjakt i sin helhet.

Karta över jaktområdet – Kölstareviret

Beslutet om licensjakten kan överklagas till Förvaltningsrätten i Luleå. Besluten kan sedan komma att avgöras i sista instans, Högsta förvaltningsdomstolen, vilket skedde vid senaste beslutet om licensjakt.