Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besparingar på lasarettet

En tredjedel av alla undersköterskor tvingas sluta på lasarettets medicinavdelningar. Men trots de stora besparingarna ska ingen behöva bli uppsagd från landstinget.

Av de 170 underskötersketjänster som finns på Division medicin ska ett 50-tal bantas bort det kommande året. Det är en följd av divisionens sparkrav på 42 miljoner i en budget som i dag omfattar 870 miljoner kronor.

Samtidigt ska antalet sjuksköterskor utökas, från 250 till 270 personer.

Att det blir en kraftig neddragning av just underskötersketjänsterna förklarar divisionschefen Liselotte Sjöquist så här:

– En sjuksköterska kan ersätta en undersköterska, men inte tvärtom. Och ju högre kompetens du har, desto flexiblare är du för att klara andra uppgifter.

Arbetssättet på divisionen kommer föjdaktligen att behöva ändras. Exakt hur är ännu inte klart men Liselotte Sjöquist räknar med att den nya vårdbyggnaden, som divisionen flyttar till i november, ska underlätta arbetet. En förstärkning på akuten är också tänkt att minska trycket på medicinavdelningarna som under många år haft stora problem med överbeläggningar.

– Det handlar om att göra en översyn av produktion och bemanning, så att vi får ett effektivt flöde både in och ut.

Det är inte enbart Division medicin som tvingas skära ned. Landstinget ska totalt minska kostnaderna med 300 miljoner år 2010–2011, på grund av minskade skatteintäkter. Sedan tidigare har öppenvården tvingats dra ner och kirurgin håller just nu på att se över sin bemanning.

Den politiska ledningen har dock lovat att ingen ska sägas upp, mot sin vilja. Däremot är det fortfarande oklart var man får sin anställning.

Samtliga 170 undersköterskor på Division medicin kommer att erbjudas individuella samtal där man diskuterar eventuell vidareutbildning, förtida pension eller lyssnar på andra önskemål.

Liselotte Sjöquist är nu inne i slutfasen av sin översyn. Ett definitivt beslut väntas efter den 25 maj.

– Det är klart att en förändring av den här karaktären skapar en massa ångest. Det här är inte roligt för någon, säger hon.

VLT har utan framgång försökt att nå Kommunals företrädare för en kommentar.