Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Besvärande resultat om försvar, polis och SD för Nya Moderaterna

Nya M släppte fram SD, bidrog till poliskris och rustade ned försvaret

SCB-mätningen gav samma resultat som andra mätningar. Moderaterna tappar stöd, och ligger under valresultatet från 2014 på 23,3 procent.

Det leder till taktiska spekulationer från statsvetare och journalister. Har Moderaternas försök att vinna tillbaka väljare från SD misslyckats? Leder den stramare invandringspolitiken till att besvikna liberaler går över till Centern, som vill ha friare invandring och banta välfärdsstaten?

Nu går det ändå inte att utesluta att Moderaternas omläggning av politiken beror på att de tycker att verkligheten har ändrats och att det därför krävs andra åtgärder. Politik behöver inte bara vara ett taktiskt spel.

Moderaterna är inte heller det första nordiska konservativa partiet som efter att ha gått åt mitten och ökat därefter faller tillbaka. Norska Höyre gjorde denna resa under 1970- och 80-talet. Partiet var då mer pragmatiskt och mitteninriktat än dåvarande tuffa och konfrontationsinriktade Moderaterna.

Det blev en stor väljarframgång för Höyre, med över 30 procent 1981 och 1985. Men sedan gick det sämre, 22 procent 1989 och 17 procent 1993. Därefter fortsatte nedgången, men Moderaterna kan glädja sig åt att Höyre till slut kom tillbaka och åter fick fler röster.

Vad hade hänt? Höyre utmanades av högerpopulistiska Fremskrittspartiet, som fick 3,7 procent 1985, men 13 procent 1989.

Här är det lätt att dra paralleller till Sverigedemokraternas intåg. Sverige hade till skillnad från andra nordiska länder inget missnöjesparti till höger om Moderaterna. Deras tuffa politik ansågs inte ge tillräckligt utrymme för högerpopulister.

Det fanns många fördelar, inte minst för det borgerliga samarbetet, med att Moderaterna gick åt mitten och blev mer pragmatiska och statsbärande. Men det lämnade, i synnerhet sedan Moderaterna blev uttalat för en generös invandringspolitik, ett större utrymme för Sverigedemokraterna.

Nu försöker Moderaterna pressa tillbaka Sverigedemokraterna. Men det visar sig att som i sagan är det lättare att hålla anden i flaskan än att åter stänga in den. Väljare som en gång har tagit steget till SD kan vara svåra att locka tillbaka.

Moderaterna har varit starka förespråkare för blockpolitik. Men SD:s intåg har försämrat förutsättningarna för den. I kommuner som Fagersta och Eskilstuna samarbetar Moderaterna med Socialdemokraterna.

Traditionellt har liberalkonservativa Moderaterna förknippats med lag och ordning och ett starkt försvar.

"Rösta på Gösta, snut i varje knut", som det skanderades på 1970-talet. Då är det besvärande att Moderaterna har ett ansvar för dagens poliskris.

Jag minns ett möte med dåvarande justitieminister Beatrice Ask i Västerås några veckor före valet. Frågor om det kloka i de nya polisregionerna viftades bort, det skulle bli så bra, så bra...

Visst, nära valet gäller det försvara den egna politiken, men det visar att Moderaterna inte bara kan skylla på dagens regering för att polisen har stora problem. Partiet hade ansvaret för polisen i åtta år.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) kallade försvaret ett särintresse, och som andel av BNP minskade försvaret från 1,3 till 1,1 procent under alliansregeringen. Sveriges andel är lägst av alla länder kring Östersjön.

De Nya Moderaterna kan ha bidragit till SD:s genombrott, vilket har försvårat för blockpolitiken. De har ett stort ansvar för polis- och försvarskris. Inget lysande facit för ett liberalkonservativt parti

Artiklen finns också på ledarbloggen, där den kan kommenteras