Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Betalade operation ur egen ficka

Nu går Lennart Larsson på soppdiet efter att nyligen gjort en fetmaoperation – som han själv betalat.

– Jag var desperat. Jag orkade inte mer. Jag var tvungen att tacka nej till jobb och den sociala biten kraschade, säger han.

Kön till en fetmaoperation i Västmanland är lång. I dag står ett 100-tal på väntelistan och länet har en botten-placering jämfört med andra landsting. Behovet beräknas till cirka 200 operationer per år, så det fordras en hel del för att beta av kön.

Lennart Larssons överviktsproblem började när han gjorde lumpen i början på 1970-talet.

– Jag var på F1 och då sov och åt jag mest. Lite meckande, men väldigt lite fysisk aktivitet.

Efter muck vägde han 114 kilo. Sedan dess har han prövat alla bantningskurer.

– Jag kan allihop.

Till slut blev operation aktuell.

Han fick en remiss till Akademiska sjukhuset i Uppsala där man efter drygt ett halvårs väntan utredde honom i början av 2009 och fann att en operation var lämplig. Sedan började en lång väntan på att få komma på åter-besök till kirurgen i Västerås, där det slutliga beslutet om han skulle få opereras skulle tas.

Eftersom Lennart snart fyller 59 år blev han orolig att det inte skulle bli någon operation alls. Rekommendationerna är att inte operera patienter som fyllt 60 år, även om det ska bedömas från fall till fall.

När han fick klart för sig att han skulle få vänta till mars/april 2011 på att få en gastric bypassoperation utförd – och betald – av landstinget belånade han radhuset i Tillberga.

Då kunde han betala de 115000 kronor som ett sådant ingrepp kostar på Sophiahemmet i Stockholm.

– Där gick det fort och professionellt, berättar han. Själva operationen tog 55 minuter och sedan låg jag kvar på sjukhuset i två dagar.

Och nu, knappt två veckor senare, har han gått ner 15 kilo till 131 kilo. Dessutom har han kunnat sluta med de insulinsprutor han tagit flera gånger om dagen mot sin diabetes. Diabetes är en sjukdom som drabbar många överviktiga.

– Nu klarar jag mig med en tablett morgon och kväll.

Värken i knäna har blivit mindre för varje kilo han tappat. Och det höga blodtrycket – som han tagit fyra olika mediciner mot – har också gått ner.

–Men blodtrycket kollar jag varje vecka hos min husläkare för att se hur det utvecklas.

Lennart Larsson räknar med att vara sjukskriven totalt fyra veckor och de två sista får han byta soppan mot puréer. Sex gånger om dagen, två deciliter per måltid. Sedan är det riktig mat som gäller. Men fortfarande sex gånger om dagen, två deciliter per måltid. Hela livet.

–Jag har aldrig mått så bra som nu även om jag är bitter över att jag fick betala operationen själv, säger han.

Lennart Larsson är glasmästare i grunden men jobbar också med takarbeten och då har han fått åla sig fram, eller ”simma” som han säger.

–Mitt mål är att jag ska kunna krypa igen, säger han.