Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bidragen ger fler jobb på landsbygden

Ett bidrag från länsstyrelsen kommer att göra det möjligt för Evelina Johannisson på Åby gård att bygga ett ridhus. ”Det betyder jättemycket och kommer att skapa jobbtillfällen på landsbygden” säger hon.

Länsstyrelsen i Västmanland har gett bidrag till företagare inom det nya landsbygdsprogrammet för 2014-2020. Ett av företagen är Stall Evelina Johannisson, som hon driver på Åby gård, strax utanför Hallstahammar. Hon får 486 851 kronor som kommer att investeras i ett ridhus.

– Det betyder jättemycket, på så sätt kommer jag att kunna utöka min verksamhet till året runt samt anställa två personer på deltid, säger Evelina Johannisson.

Evelina Johannissons företag tar emot hästar för inridning och tillridning. Det innebär, i korthet, att fostra hästen till en ridhäst eller fortbilda den som redan är det.

– Man kan säga att hästen går i skolan här. De brukar komma hit runt 2,5 års ålder.

I nuläget har hon full verksamhet på gården under sommarhalvåret, men under vintern händer det att hon får tacka nej till kunder.

– Eftersom vi inte har något ridhus så får jag åka runt med hästarna. Det tar tid och innebär också en viss risk med transporterna.

Den nästan halvmiljon som hon nu får av länsstyrelsen räcker bara till ett tredjedels ridhus. Kostnaden för hela blir ungefär 1,5 miljon.

– Men det gör stor skillnad att vi får det här bidraget, säger Evelina.

Sambon Markus Hällström tar upp parets dotter, Ellen, tre månader, så att hon får hälsa på en av hästarna.

– Bidraget gör att det blir fler jobb på landsbygden. Och just hästnäringen går det bra för, säger han.

En annan följeslagare på gården är dvärgpinschern Märta. Hon är lugn för att vara en ”liten och ettrig” hund, men när en av hästarna rör på sig för mycket i boxen skäller hon och hoppar.

2008 startade Evelina Johannisson sitt företag. Hon började med en femårsplan. Det gick bra och sedan dess har företaget växt för varje år.

Hästintresset har funnits med sedan hon var liten och efter en vistelse i Danmark tog hon steget mot att försörja sig på sitt intresse.

– Det är en livsstil, men ingen hobby. Det är viktigt att se det som ett jobb för att kunna försörja sig.

– Men det är så klart fantastiskt att få arbeta med det man älskar, säger hon.

Evelina Johannisson har ansökt om bygglov för ridhuset och planen är att komma i gång med bygget efter sommaren. Förhoppningsvis står det klart till årsskiftet.

– Ridhuset blir även viktigt ur säkerhetssynpunkt. Det kommer att innebära färre störningsmoment för hästarna med väder och vind, säger hon.