Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BILDEXTRA: Här slog koppartjuvarna till

Här längs tågsträckan har koppartjuvarna slagit till två dagar i rad. – Det är den värsta kopparstölden jag har varit med om, säger Lillemor Andersson, signaltekniker.

Kopparstölderna sedan i går lamslår tågtrafiken mellan Stockholm och Västerås.

Åtta kilometer järnväg mellan Bålsta och Ekolsund har saboterats.

– Jag har jobbat som signaltekniker i 37 år och jag har aldrig varit med om någon liknande stöld förut, säger Lillemor Andersson, som är ute och reparerar på rälsen.

Stora risker

Tjuvarna har klippt jordkablar urskiljningslöst för att komma åt kopparn som finns inuti. I och med att kablarna är avklippta fungerar inte tågens signalsystem.

– Det är livsfarligt när de klipper kablarna som ingår i kontaktledningssystemet. De hade tur, klipper man fel kabel får man 16 000 volt i sig, säger Tony Persson, underhållschef på Trafikverket i Stockholm.

Högt kilopris

Den röda metallen är eftertraktad. Och det går en röd tråd mellan kabelstölderna och priset på koppar.

Värdet på de stulna kopparkablarna uppskattas till tiotusentals kronor. 

– Metallpriserna stiger och koppar blir mer åtråvärt. Stölderna har ökat i omfattning, säger Tony Persson.

Trafikverket arbetar nu med att återställa ledningarna till sitt ursprungliga skick. Det är ett massivt arbete – nästan 300 kontaktledningsstolpar har saboterats.

– Vid varje stolpe gräver vi ner en ny jordkabel. Alla förstörda kopparkablar byts ut mot aluminium, som inte är lika attraktiva att stjäla, säger Tony Persson.

Misstänker organiserade ligor

Väktare patrullerar nu vid spåren för att undvika nya kopparstölder.

Polisen misstänker att stölderna är organiserade.

– Oftast handlar det om olika ligor som är organiserade och som åker in och ut ur landet. Det är inte heller ovanligt med oseriösa skrothandlare som köper bränt kopparskrot, säger Lars Hagewald, polisinspektör i Västerås.

Stölderna påverkar fjärrtågen mellan Stockholm och Västerås, Örebro samt Göteborg. Vissa tåg mot Västerås går via Eskilstuna. Trafiken beräknas komma igång igen i morgon klockan 06.00.